Foto: IMDb
Foto: IMDb

Ob pomoči soustanovitelja in izvršnega urednika spletne strani Ride Velo Robbieja Broughtona jih je popisal v knjižnem prvencu Magični zateg, ki je pred kratkim izšel tudi pri nas pri založbi Aktivni mediji v sočno zvenečem prevodu Jolande Blokar.

"To je odlična služba. In ne, ne morete je dobiti! Športni komentator sem od sredine 80. let prejšnjega stoletja, prvič pa sem kolesarstvo živo prenašal leta 1998, in sicer VTT Tour de France. To je Veló Tout Terrain ali, kot bi rekli po domače, gorsko kolesarstvo. Grand Tour so mi končno zaupali leta 2005, prenašal pa sem več kot 300 kolesarskih dirk." In kakšen je svet kolesarstva po Carltonu Kirbyju? Če ste se kdaj spraševali, kako je mesec dni sedeti v komentatorski kabini in potovati s kolesarsko karavano od ene etape do druge, boste v Magičnem zategu našli vse odgovore. Predgovor je napisal legendarni kolesar Sean Kelly, s katerim sta v zadnjih petnajstih letih nepogrešljiv tandem med julijskimi prenosi Dirke po Franciji.

Magični blef
Kirby se v Magičnem zategu obregne ob vse: čudaške navade največjih šampionov, ponorele navijače, zaslužke in nagrade, finančne dimenzije največjih dirk na svetu, nastanitve v trohnečih hotelih in seveda dopinga. Vsakršnega dopinga, pa naj bo to helikopterski doping, doping lepljivih prstov, elektromotorji v okvirjih koles, in nazadnje iznajdba, ki jo je uporabil za naslov knjige: doping magičnega zatega. Gre za obliko pomoči, pri kateri se kolesar pod pretvezo okvare na kolesu pripelje do ekipnega avtomobila, mehanik se stegne skozi zadnje okno in vzame v roke svoj "magični ključ", da bi navidezno okvaro popravil kar med vožnjo, pri čemer pa kolesarja samo potiska naprej, da se ta malo spočije.

In, oh, ne pozabi tudi na dlačni doping. "Kopica raziskav in razvoja aerodinamike v vožnjah na čas je nekdanjega tehnika ekipe Red Bull v formuli 1, profesorja Tonyja Purnella, navedla, da je vložil brezštevilne ure in veliko denarja v preučevanje, kako dlake, še posebej na nogah, kvarijo kolesarjevo aerodinamiko. Vsi vemo, da si kolesarji brijejo noge, Purnell pa je hotel ugotoviti, ali imajo od tega kakšno korist. Na univerzi v Cambridgeu so izvedli vrsto poskusov in raziskali različne možnosti, začenši z razliko med gladko obritimi in poraščenimi nogami, nato so prešli na spredaj pobrite in zadaj poraščene noge, bradate obraze spredaj in plešaste glave zadaj ter celo bradate obraze ob straneh."

Foto: IMDb
Foto: IMDb

Britanska konjenica
Glede na to, da je Carlton Kriby Britanec, je veliko pozornosti namenjene domačim kolesarjem, ki se jih loti še posebej podrobno. Brez sramu in dlake na jeziku piše o osebnih lastnostih Marka Cavendisha, Chrisa Frooma, Gerainta Thomasa in drugih. "Froome svetu kaže uglajeno podobo, toda za to masko se skriva demon. Priljudni diplomat, ki ga vidimo v intervjujih pred dirko in po njej, izgine tisti trenutek, ko se povzpne na ekipni avtobus ali sede na kolo … Cadel Evans nerad govori. Ne zato, ker se ne bi hotel pogovarjati, temveč preprosto zato, ker toliko razmišlja, da zna to včasih biti v napoto … Seveda so se Cadelove noge odzvale precej hitreje od njegovega jezika. Dobro zanj. Ne pa tudi zame."

Smešne plače
Ko trideset let profesionalno kolesarstvo spremljaš tako od blizu in z udeleženci karavane spleteš takšne in drugačne intenzivne stike, veš veliko. Tudi o plačah. Razen peščice največjih kolesarskih ekip na svetu večina proračunov komaj pokrije povprečne plače zaposlenih kolesarjev in delavcev, pri čemer so si tudi najboljši največkrat prisiljeni deliti poceni sobe v razpadajočih hotelih na jugu Italije in Francije, si sami prati preznojena kolesarska oblačila po vsaki etapi in podobna presenečenja. Kirby in Sean Kelly na hotelskih hodnikih vidita, kakšno je življenje kolesarskih delavcev. "Več kot 60.000 nogometašev zasluži po več kot 200.000 evrov na leto. S tem se lahko pohvali manj kot 500 kolesarjev. Obstaja peščica superzaslužkarjev, zaradi katerih kolesarstvo velja za šport princev, tisti na najnižjih stopničkah lestvice pa so reveži, ki se na vse kriplje trudijo preživeti."

Zgoščen uvid v ozadje kolesarskega sveta
Za dolgoletne kolesarske navdušence je Magični zateg obvezno branje, saj ponuja manjkajoče koščke največjim dogodivščinam in zgodbam zadnjih desetletij. Za vse tiste, ki so jih v zadnjem času navdušili uspehi slovenskih kolesarjev, pa predstavlja zgoščen, panoramski uvod v praktično vse skrivnosti kolesarskega sveta. In teh sploh ni malo.

Ko boste prebrali Magični zateg, nikoli več ne boste gledali kolesarske dirke na enak način ali kot je dejal eden izmed Carltonovih novinarskih kolegov: "Carlton Kirby je najboljše, kar se je zgodilo kolesarstvu po izumu karbonskega okvirja."