Gilgameška sanjska plošča. Foto: US Immigration and Custom Enforcement
Gilgameška sanjska plošča. Foto: US Immigration and Custom Enforcement

Glede na ugotovitve pristojnih je bila plošča v ZDA nezakonito uvožena, preden jo je kupilo krščansko podjetje Hobby Lobby. Ploščo so nameravali razstaviti v Muzeju Biblije v Washingtonu, navaja BBC.

Muzej Biblije je svoja vrata odprl leta 2017. Foto: EPA
Muzej Biblije je svoja vrata odprl leta 2017. Foto: EPA

Gilgameška sanjska plošča, ki izvira z območja današnjega Iraka, vsebuje odlomke sumerskega Epa o Gilgamešu, enega najstarejših literarnih del na svetu.

Muzej, ki mu predseduje in ga financira predsednik Hobby Lobbyja Steve Green, je že v preteklosti zbujal polemike s svojo zbirko.

Ploščo je leta 2003 v Londonu kupil ameriški trgovec s starinami, ki jo je nato poslal v ZDA, ne da bi prijavil vsebino pošiljke in jo nato prodal z lažno dokumentacijo. Po večkratni zamenjavi lastnika jo je leta 2014 Hobby Lobby kupil od dražbene hiše za več kot 1,67 milijona dolarjev.

Pomemben mejnik za to starodavno dragocenost
Vršilka dolžnosti tožilke za vzhodno okrožje zvezne države New York Jacquelyn M. Kasulis je razvoj dogajanja označila za "pomemben mejnik na poti k vrnitvi te redke in starodavne mojstrovine svetovne literature v državo izvora". Hobby Lobby je po navedbah BBC-ja privolil v zaplembo, sicer pa so ploščo zasegli iz muzeja že leta 2019.

Hobby Lobby je bil že v preteklosti kaznovan s 3 milijoni dolarjev in prisiljen predati na tisoče drugih starodavnih artefaktov. Green je za napake, povezane z izvorom predmetov, pred časom okrivil svojo naivnost in dejal, da je ob začetku nakupa starin vedel le "malo o svetu zbirateljstva".