Ameriški arhitekt Daniel Libeskind. Foto: EPA
Ameriški arhitekt Daniel Libeskind. Foto: EPA

Počastili ju bodo na slovesnosti 13. novembra, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Slovesnost bo gostila direktorica muzeja Hetty Berg.

Posvetilo Charlotte Knobloch bo prispeval predsednik zveznega ustavnega sodišča Stephan Harbarth. 88-letna Charlotte Knobloch je bila od leta 2006 do leta 2010 predsednica Centralnega sveta Judov v Nemčiji. Med letoma 2005 in 2013 pa je bila tudi podpredsednica Svetovnega judovskega kongresa.

Charlotte Knobloch, predsednica judovske skupnosti Münchna in Zgornje Bavarske. Foto: EPA
Charlotte Knobloch, predsednica judovske skupnosti Münchna in Zgornje Bavarske. Foto: EPA

Libeskindu pa bo posvetilo prispevala kustosinja in trgovka z umetninami Daniella Luxembourg. 75-letni arhitekt je zasnoval nekatere svetovno znane zgradbe, odgovoren pa je tudi za razširitev Judovskega muzeja v Berlinu, ki so ga dokončali leta 1999.

Sorodna novica Sedem desetletij "spomeniškega" arhitekta Daniela Libeskinda

Berlinski judovski muzej nagrado za razumevanje in strpnost podeljuje osebnostim iz gospodarstva, kulture in politike, ki so "izjemno prispevale k razumevanju in strpnosti". Lani so nagradili nekdanjo ameriško državno sekretarko Madeleine Albright in pianista Igorja Levita. Med dosedanjimi nagrajenci so tudi nemška kanclerka Angela Merkel, argentinski dirigent in pianist Daniel Barenboim ter nemški umetnik Anselm Kiefer.

Sorodna novica Od cvetlic do judovske zgodovine

Muzej predstavlja socialno, politično in kulturno zgodovino Judov v Nemčiji vse od 4. stoletja do danes. Struktura stavbe je zasnovana na linijah, ki povezujejo zgodovinske dogodke in lokacije judovske kulture v Berlinu.

Libeskind je pri načrtovanju stavbe uporabljal tudi koncepte odsotnosti, praznine in nevidnega. Ti so izoblikovani skozi nekatere ostre kote in odsekane ali cikcaklinije, ki obiskovalca popeljejo tudi v prazne sobe, ki jih Libeskind imenuje "izpraznjene praznine". Gre za neobičajne temačne prostore ostrih kotov, ki se proti vrhu zožijo, svetloba pa le pronica nekje pri vrhu.