Grad Rihemberk. Foto: BoBo
Grad Rihemberk. Foto: BoBo

Gre za projekt Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavske doline v sodelovanju z novogoriško družbo Arctur, v okviru katerega so bile že lani digitalno posnete vse izbrane točke kulturne dediščine, Arctur pa je nato izdelal tridimenzionalne modele.

Dva gradova, utrdba in most
V projekt so vključeni objekti s statusom kulturnega ali tehniškega spomenika. Izbrali pa so take, ki predstavljajo ali simbolizirajo zgodovinske prelomnice: grad Rihemberk kot rezidenca plemiške rodbine Lanthieri in simbol razvoja kmetijstva v tem delu doline; grad Vipavski Križ kot prvo mesto s pravicami prirejanja sejmov ter s tem gospodarsko in kulturno središče Vipavske doline; rimska utrdba Kastra v Ajdovščini kot največja takratna vojaška naselbina in prizorišče zgodovinsko prelomne bitke; ter Solkanski most, svetovna tehniška znamenitost na zgodovinsko pomembni Bohinjski železniški progi.

Tridimenzionalna modela Rihemberka in Vipavskega Križa sta bila na podlagi znanih dejstev in hipotez obogatena z digitalnimi rekonstrukcijami nekdanjega videza.

Vipavski Križ. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Vipavski Križ. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

V povezavi z izbranimi objekti, njihovimi zgodbami in vplivi na lokalno življenje od nastanka do danes so po merilu Slovenske turistične organizacije (STO) za tako imenovana petzvezdična doživetja vzporedno z digitalizacijo objektov začeli nastajati tudi novi turistični produkti.

V spremstvu namišljenih zgodovinskih osebnosti
Pod strokovnim vodstvom specialistov so ekipe osem tednov na spletnih srečanjih razvijale koncepte novih vodenih doživetij, ki vključujejo lokalno dediščino, posebnosti in kulinariko. Čez poletje so nato ekipe te koncepte razvile v tržne produkte, njihovi nosilci, turistični ponudniki z ustrezno registracijo, pa so jih začeli ponujati na trgu. V sodelovanju s podjetjem Arctur so nastali tudi štirje promocijski filmi, v katerih imajo poleg objektov kulturne dediščine glavno vlogo namišljene zgodovinske osebnosti.

Sorodna novica Pohod dveh gradov, ki vas popelje po lepotah goriške regije

Nova petzvezdična doživetja so od septembra že predstavljena na spletnem portalu Vipavska dolina. "Pridobljena znanja v procesu realizacije projekta predstavljajo dober temelj za nadaljnji razvoj vodenih turističnih doživetij, ki odkrivanje znamenitosti povezujejo z lokalno ponudbo kulinarike, dejavnosti v naravi in nastanitev. Tovrstna doživetja privabljajo zahtevnejše goste, njihovim ponudnikom in posredno celotni destinaciji pa prinašajo boljše ekonomske rezultate," so prepričani na omenjenem zavodu za turizem.

Projekt je sofinanciralo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, saj se je zavod uspešno prijavil na javni razpis januarja lani. Izbrane točke kulturne dediščine so morale biti zaradi razpisnih pogojev registrirane kot kulturni ali tehniški spomeniki.