Prve molitve v mošeji Hagija Sofija naj bi bile že 24. julija. Foto: AP
Prve molitve v mošeji Hagija Sofija naj bi bile že 24. julija. Foto: AP

Vodja EU-ja za zunanje zadeve Borrell se je v ponedeljek prvič po več mesecih z zunanjimi ministri EU-ja sešel na zasedanju v Bruslju. Vseh 27 ministrov je obsodilo potezo Turčije, da nekdanjo carigrajsko katedralo Hagijo Sofijo iz muzeja znova pretvori v mošejo. Borrell je po poročanju časopisa Deutsche Welle omenil še "široko podporo pozivu turškim oblastem, naj nemudoma razmislijo in razveljavijo to odločitev."

Josep Borell na ponedeljkovem zasedanju zunanjih ministrov, na katerem je beseda tekla tudi o Kitajski in Hongkongu. Foto: EPA
Josep Borell na ponedeljkovem zasedanju zunanjih ministrov, na katerem je beseda tekla tudi o Kitajski in Hongkongu. Foto: EPA

Še naprej odprta vrata za vse
Turško vrhovno upravno sodišče je Hagiji Sofiji 10. julija namreč odvzelo status muzeja, s čimer je odprlo pot, da bi lahko znova postala mošeja. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je kmalu zatem podpisal odlok, s katerim je zgradbo odprl za muslimanske molitve. Prve molitve bodo po pisanju Reutersa v mošeji 24. julija, po predsednikovih besedah pa bodo njena vrata "še naprej odprta za domačine in tujce, za muslimane in nemuslimane".

"Z mislimi sem v Carigradu"
Hagija Sofija je bila prvotno zgrajena kot krščanska katedrala v Carigradu, tako da so tudi papež Frančišek in mnogi drugi izrazili globoko razočaranje nad nedavno potezo turškega predsednika. "Z mislimi sem v Carigradu. Razmišljam o sveti Sofiji, in to me zelo boli," je papež med svojim tedenskim blagoslovom v Vatikanu komentiral dogajanje.

Sorodna novica Turčija: Sodišče odprlo pot, da bo Hagija Sofija spet mošeja, ne več muzej

Cerkev svete Božje modrosti (tur. Ayasofya) ima dolgo in pomembno zgodovino. Bila je največja cerkev vzhodnorimskega imperija in več stoletij največja katedrala na svetu. Zgrajena je bila pred 1500 leti, nato je bila najprej skoraj 700 let bizantinska krščanska stolnica, nato kratek čas katoliška stolnica in zatem dve stoletji grška pravoslavna stolnica, od leta 1453 pa osmanska mošeja. Pod očetom sodobne turške republike Mustafo Kemalom Atatürkom so leta 1935 v njej odprli muzej in tako je ostalo do današnjih dni.

Turčija brani svoje "suverene pravice"
Turški zunanji minister Mevlüt Çavusoglu je za turško državno radiotelevizijo TRT zavrnil kritike svoje odločitve o pretvorbi Hagije Sofije, ki je po njegovem mnenju "ostala zapuščina kot mošeja in jo je treba uporabljati kot mošejo." Dodal je: "Ostro zavračamo komentarje, ki pomenijo poseganje v suverene pravice Turčije."