Glede dodelitve križevniške cerkve križevniškemu redu je N1 poročal, da je bila odločitev sprejeta v tednu pred volitvami. Po Jankovićevih besedah pa so sklep prejeli zjutraj po državnozborskih volitvah, na katerih stranka SDS, ki ji pripada minister za kulturo Vasko Simoniti, ni dosegla relativne zmage. Foto: BoBo
Glede dodelitve križevniške cerkve križevniškemu redu je N1 poročal, da je bila odločitev sprejeta v tednu pred volitvami. Po Jankovićevih besedah pa so sklep prejeli zjutraj po državnozborskih volitvah, na katerih stranka SDS, ki ji pripada minister za kulturo Vasko Simoniti, ni dosegla relativne zmage. Foto: BoBo

Kot so poudarili na Festivalu Ljubljana, so v postopku "vseskozi zatrjevali in to tudi podkrepili s strokovnimi ekspertizami, da bo vrnitev cerkve v naravi bistveno okrnila prostorsko kompleksnost Križank in onemogočala izvedbo festivalske dejavnosti". Po mnenju zavoda je odločitev napačna, brez prave obrazložitve in arbitrarna. Samovoljnost odločitve po njihovem mnenju dokazuje tudi to, da je minister za kulturo Vasko Simoniti podpisal odločbo dan po volitvah v DZ.

Upajo na odločitev upravnega sodišča
Obenem so pojasnili, da so zavezani vrniti nepremičnino v naravi šele po pravnomočnosti odločbe, zato bo Festival Ljubljana do tedaj "še naprej uporabljal križevniško cerkev za njen primarni namen – kot prizorišče za izvajanje kulturnih prireditev". Zavod ne namerava izročiti cerkve upravičencu, saj so "prepričani, da bo upravno sodišče odpravilo zmotno in škodljivo odločbo ministrstva za kulturo".

"Prepričani smo, da obstajajo številni trdni in prepričljivi argumenti, zakaj bi vrnitev cerkve v naravi pomenila okrnitev enovitosti kompleksa Križank in v bistvenem onemogočila izvajanje kulturnih dejavnosti v tem prečudovitem delu stare Ljubljane. Verjamemo, da bo sodišče sledilo našim argumentom," so še zapisali.

Prior: Z vrnitvijo odlašajo "iz pohlepa po denarju"
Prior križevniškega reda v Sloveniji Janko Štampar nad pritožbo festivala in župana Zorana Jankovića ni presenečen.

Po njegovih besedah je cerkev ena zadnjih v Sloveniji, ki ni vrnjena pravnim naslednikom. "Križevniška cerkev v Ljubljani je bila pred drugo svetovno vojno biser baroka. Po krivični zaplembi premoženja križniškemu redu pa je bila odvzeta in skoraj obsojena na propad," je poudaril.

Vzrok za dolgoletno odlašanje vrnitve cerkve redu po Štamparjevem mnenju ni v kulturi, ampak, kot je izrazil bojazen, v pohlepu po denarju. "Vse do zadnjega so cerkev oz. njene prostore prodajali, tudi za zabave, čemur cerkev ni namenjena." Ob tem je citiral Jezusove besede, zapisane v Lukovem evangeliju: "Moja hiša je hiša molitve, vi pa ste iz nje napravili razbojniško jamo."

Sorodna novica Ministrstvo za kulturo je dan po volitvah križevniško cerkev dodelilo križevniškemu redu

Ministrstvo cerkev vrača že četrtič, trikrat odločba razveljavljena
Odločitev, da se cerkev vrne redu v naravi, ki še ni pravnomočna, je že četrta odločitev ministrstva za kulturo. Odločbe o vrnitvi križevniške cerkve v naravi je ministrstvo sprejelo že aprila 1995, septembra 2006 in marca 2017. Vse tri odločbe so bile na koncu sodno razveljavljene, nazadnje poleti 2020, ko je upravno sodišče zadevo vrnilo ministrstvu v odločanje.

Ministrstvo je v vmesnem času enkrat sprejelo tudi drugačno odločitev. Septembra 2014 je namreč križniškemu redu za cerkev določilo odškodnino v obveznicah Slovenske odškodninske družbe. Tudi to odločbo je upravno sodišče odpravilo.

Cerkev stoji na Trgu francoske revolucije v Ljubljani, na območju prireditvenega kompleksa Križanke. Križniški red je sicer od leta 2019 v zemljiški knjigi vpisan kot lastnik nepremičnine. Predtem je bila kot lastnica vpisana Mestna občina Ljubljana, cerkev pa je upravljal občinski zavod Festival Ljubljana. Oba sta tudi lastnika oziroma upravljavca Križank.