V firenški galeriji Uffizi sta si italijanska aktivista okoljevarstvene skupine Ultima Generazione lani prilepila roke na steklo, ki ščiti ikonično sliko z alegorijo pomladi italijanskega renesančnega slikarja Sandra Botticellija. Svoje dejanje sta pospremila z besedami:
V firenški galeriji Uffizi sta si italijanska aktivista okoljevarstvene skupine Ultima Generazione lani prilepila roke na steklo, ki ščiti ikonično sliko z alegorijo pomladi italijanskega renesančnega slikarja Sandra Botticellija. Svoje dejanje sta pospremila z besedami: "Ali je danes mogoče videti tako lepo pomlad?" Slika ni bila poškodovana, lepilo se je z zaščitnega stekla dalo odstraniti. Foto: AP
Sorodna novica Nemški kulturniki kritični do podnebnih aktivistov zaradi (zlo)rabe umetnosti

Po besedah italijanskega ministra za kulturo Gennara Sangiuliana zakonska uredba predvideva plačilo globe v višini od 10.000 do 60.000 evrov. Parlament ima zdaj 60 dni časa, da uredbo spremeni v zakon. Ker ima desničarska vlada Giorgie Meloni v parlamentu večino, se bo to najverjetneje zgodilo.

Za nekatere aktivizem, za druge vandalizem
"Napadi na spomenike in umetniška prizorišča povzročajo gospodarsko škodo skupnosti,"
je po seji italijanske vlade v Rimu povedal Sangiuliano in dodal, da je za njihovo čiščenje potrebno visoko specializirano osebje ter dragi stroji. Storilci morajo zato prevzeti tudi finančno odgovornost, je še povedal minister ter podnebne aktiviste označil za "ekološke vandale".

Po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa namerava ministrstvo za kulturo prihodke od pobranih glob uporabiti za čiščenje in popravilo spomenikov. Nedavno čiščenje pročelja palače, v kateri ima sedež senat, je denimo stalo 40 tisoč evrov, je izpostavil minister.

Potem ko so člani skupine Ultimate Generazione povzročili, da je voda enega najbolj znamenitih rimskih vodnjakov Barcaccia v bližini Španskih stopnic počrnela, je Sangiuliano že na začetku meseca povedal, da vlada razmišlja o tem, da bi podnebni aktivisti, ki napadajo spomenike ali umetniška dela, plačali njihovo obnovo. Akcija je bila zadnja v vrsti dejanj, s katerimi je omenjena skupina želela opozoriti na potrebo po reševanju podnebne krize.

Sorodna novica Okoljevarstvene skupine, ki izvajajo proteste v muzejih, finančno podprla tudi naftna dedinja

Prejšnji mesec so člani skupine z oranžno barvo poškropili stene palače Palazzo Vecchio v Firencah, v kateri je mestna hiša. V sklopu teh akcij pa so med drugim z barvami poškropili tudi pročelje senata v Rimu, operno hišo La Scala v Milanu in kip Vittoria Emanuela II. v Milanu ter se prilepili na Botticellijevo sliko Pomlad v galeriji Uffizi in skulpturo Laokoontova skupina v Vatikanu.

Aktivizem, ki se v Italijo širi predvsem iz Nemčije
Političnim in strateškim študijam namenjeni Center Machiavelli je o aktivizmu v Italiji lani zapisal, da se je postopoma razširil predvsem iz Nemčije, zaradi veliko mladih Italijanov, tako študentov kot bolj ali manj stalnih emigrantov, ki tam živijo. Zadnja generacija je bila ustanovljena septembra 2021 v Berlinu, danes pa deluje tudi v Milanu in Rimu ter drugih mestih osrednje in severne Italije.