Josipina Hočevar (1824-1911). Foto: Petra Iskra
Josipina Hočevar (1824-1911). Foto: Petra Iskra

Njena zgodba, ki je bila dolgo spregledana, je znova postavljena v ospredje in navdihujoča, pravijo organizatorji. Na osrednji prireditvi so ta konec tedna, prav na dan njenega rojstva, v Krškem spoznavali dediščino Josipine in Martina Hočevarja, ki še danes daje pečat mestu.

Josipina Hočevar je bila ključna v razvoju ne le enega, temveč dveh mest – Radovljice, kjer se je rodila, ter Krškega, kjer je preživela večino svojega življenja.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj pove, da je bila Josipina bogata meščanka, sicer zelo povezana s svojim rojstnim mestom Radovljico, ampak je tudi zelo skrbela za Krško in okolico, predvsem šolstvo. "20 let je plačevala učiteljico, da je učila deklice raznih ročnih spretnosti, tudi gospodinjstva, podpirala šolsko kuhinjo v meščanski šoli Krško, ustanovila je 16 štipendijskih skladov, ki so delovali do druge svetovne vojne. Se pravi, bila je izjemna dobrotnica, podpirala je napredek, znanje."

Osrednji dogodek je bil ta konec tedna v Krškem, na dan, ko se je pred 200 leti rodila Josipina Hočevar. Predstavili so njeno Bonovo hišo, mavzolej, kjer Hočevarjeva počivata, pripravili so srečanje predstavnikov Mestne občine Krško in Občine Radovljica. Kot pravi direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc, so skozi mestni sprehod opozorili na številne dosežke in presežke, ki so rezultat njune ali pa Josipinine donatorske vloge. "Bila je pomembna mecenka in je tako prispevala, če opozorimo samo na plastike kiparja Zajca, ki si jih lahko ogledate na cerkvi Janeza Evangelista na Hočevarjevem trgu. Namreč Josepina H. je bila tista, ki je omogočila šolanje."

Josipini bo posvečen tradicionalni dogodek družinski piknik v parku 8. junija v organizaciji Centra za podjetništvo in turizem Krško. "Letos bo prav ta dogodek posvečen Josepini Hočevar, v parku pri knjižnici je prav tako doprsni kip Josipine in mavzolej družine Hočevar, ki si ga bodo lahko obiskovalci ogledali v času dogodka," pove direktorica centra Kristina Račič Ogorevc.

Josipino Hočevar spoznate tudi v Mestnem muzeju Krško, kjer je stalna razstava, posvečena tej gospodarstvenici, mecenki in dobrotnici Krškega.

BSH Nazarje se je po poplavah postavil na noge