Leto 2022 bo v znamenju zaznamovanja 150. obletnice rojstva Jožeta Plečnika. V Plečnikovi hiši bodo na arhitektov rojstni dan, torej 23. januarja, pripravili dan odprtih vrat.

Sorodna novica Veliki arhitekt v biografskem stripu sam spregovori o sebi in svojem delu

Kako je nastajal strip o Plečniku
Uvod v Plečnikovo leto pa se bo zgodil že dva dni prej z odprtjem razstave Plečnik v stripu, ki bo posvečena stripu Plečnik (in pika) Blaža Vurnika in Zorana Smiljanića. Strip je kot napoved jubilejnega leta izšel novembra letos, razstava pa bo prikazala proces njegovega nastajanja. Postavitev bo vključevala gradivo iz Plečnikove zbirke, ki je bilo v likovni podobi stripa uporabljeno kot vizualna referenca.

Povabilo mladim ustvarjalcem
V sodelovanju z galerijo DobraVaga, ki deluje prav pod Plečnikovimi arkadami, bo nastala razstava, ki jo bodo v Plečnikovi hiši odprli sredi maja. Ob letošnjem vpisu Plečnikovih del na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine se bo osredotočila na arhitekturno dediščino. Šesterica ustvarjalcev mlade generacije bo povabljena k premisleku o dediščini v kulturnem, zgodovinskem, okoljskem ali osebnem pomenu, to pa bo zanje izhodišče za ustvaritev novega grafičnega dela. Skupna razstava bo sovpadala tudi s šesto obletnico delovanja DobreVage.

Jože Plečnik (1872–1957)  je bil mojster v ustvarjanju svojstvenih arhitekturnih vizij. Foto: Arhiv NUK
Jože Plečnik (1872–1957) je bil mojster v ustvarjanju svojstvenih arhitekturnih vizij. Foto: Arhiv NUK

Subtilno poseganje v arhitektovo zbirko
Konec maja bosta v Plečnikovi hiši razstavo z delovnim naslovom Vidno-Nevidno kurirala mednarodno uveljavljena avtorja, nemški umetnik in profesor Olaf Nicolai ter umetniški direktor rimskega muzeja Macro Luca Lo Pinto. V Plečnikovo zbirko bosta ob pomoči kustosinje Ane Porok na subtilen način umestila manjše intervencije, dela pomembnih svetovnih umetnikov, s čimer bosta Plečnikovo delo postavila v dialog s sodobnimi umetniškimi praksami.

Gradivo iz Plečnikovega kabineta na fakulteti
V drugi polovici oktobra bo razstavno dogajanje sklenila razstava Plečnikova šola v Ljubljani. Na postavitvi se bo mogoče seznaniti z gradivom, ki se je po Plečnikovi smrti v letu 1957 vse do danes ohranilo v Plečnikovem kabinetu na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.

Katere vrtnine in začimbe so nekdaj ali pa še zmeraj rastejo na vrtu Plečnikove hiše? Foto: MMC / Miloš Ojdanić
Katere vrtnine in začimbe so nekdaj ali pa še zmeraj rastejo na vrtu Plečnikove hiše? Foto: MMC / Miloš Ojdanić

Leto 2022 prinaša še en izstopajoč projekt, povezan s Plečnikovim letom. V okviru evropskega projekta UpCreate bodo umetnost arhitekture povezali s kulinariko. Mlade med 13. in 30. letom bodo spomladi povabili k sodelovanju na natečaju za najizvirnejši kulinarični recept, ki bo sestavine črpal iz vrtnin in začimb, ki so nekdaj ali pa še zmeraj rastejo na vrtu Plečnikove hiše. Žirija bo izbrala tri zmagovalce, ki bodo svoje izvirne recepte mesec pozneje predstavili v okviru 59. beneškega likovnega bienala.