Nad pariško katedralo Notre-Dame se že nekaj časa dviguje žerjav, gotska cerkev pa je odeta v gradbene odre. Foto: Reuters
Nad pariško katedralo Notre-Dame se že nekaj časa dviguje žerjav, gotska cerkev pa je odeta v gradbene odre. Foto: Reuters

Cerkev iz 12. stoletja, ki je posvečena Naši gospe, bodo rekonstruirali kar se da podobno njenemu zadnjemu stanju, so sporočili iz Elizejske palače.

Nasprotovanje sodobni arhitekturi
Vzroka požara, ki je izbruhnil 15. aprila lani, še niso odkrili, vendar so tožilci izključili, da bi šlo za požig. Požar je uničil stolp in velik del strehe. Macron je pred časom namignil, da bi 93 metrov visoki stolp, ki so ga dodali med restavratorskimi deli v 19. stoletju, lahko nadomestili s sodobno arhitekturo.

Sorodna novica "Notre-Dame bo 2024 odprta, vendar vsa dela takrat še zdaleč ne bodo končana"

Temu se je uprlo več ljudi. Glavni arhitekt katedrale Philippe Villeneuve, katoliški cerkovniki in pretežno konservativni francoski senat so glasno nasprotovali. Tudi javnomnenjska raziskava je pokazala, da ta zamisel ni ravno priljubljena.

Macron se je za obnovo v izvirni obliki odločil v četrtek po posvetovanjih in po mnenju, ki ga je podala francoska nacionalna komisija za arhitekturo in dediščino, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Graditi so jo začeli leta 1163 po vzoru bazilike v Saint-Denisu, kjer so grobovi francoskih kraljev. Stavba, ki je bila dokončana v drugi polovici 13. stoletja, spada med najdragocenejše spomenike evropskega stavbarstva.

Sorodna novica Začetek najbolj tveganega dela obnove katedrale Notre-Dame

Predsednik, ki je za dokončanje obnovitvenih del postavil petletni rok, ni želel povzročiti zamud in dodatnih zapletov, so sporočili iz njegovega urada. Namesto tega želi sodelovati s pariškimi mestnimi oblastmi, da bi s sodobno arhitekturo obnovili okolico katedrale.

Jean-Louis Georgelin, ki vodi obnovitvena dela, je tako tudi pred kratkim napovedal, da bodo katedralo znova odprli leta 2024, da pa vsa dela takrat še zdaleč ne bodo končana.

Delavci trenutno odstranjujejo oder, ki so ga pred požarom postavili okoli strehe za obnovitvena dela na stolpu. Delo je zapleteno, ker se je kovinski oder skrivil in se deloma stopil v plamenih.

Oblasti pravijo, da struktura katedrale ne bo popolnoma varna, dokler ne odstranijo poškodovanega odra, pa tudi, da se obnovitvena dela do takrat ne morejo začeti.

Podnebje – ukrepajmo
V četrtek so se pred katedralo zbrali tudi aktivisti okoljske skupine Greenpeace. Na velikanski žerjav, ki ga uporabljajo za odstranjevanje odra, so razobesili napis Climate – Let's Act (Podnebje – ukrepajmo).

Skupina je Macrona pozvala, naj naredi več za podnebje. Pravijo, da se njegova okoljska retorika ne sklada z dejanji.