Pregled najzanimivejših muzejev, ki bodo zaživeli letos, je objavil Muzejski dokumentacijski center Zagreb (MDC).

Sorodna novica Faraonova ladja na 48-urni "plovbi" v novi muzej

Že več let se napoveduje odprtje Velikega egipčanskega muzeja v Gizi, ki bo največji arheološki muzej na svetu. Muzej naj bi svoja vrata vendarle končno odprl novembra letos. "Korak bližje njegovemu odprtju je nakazala selitev Keopsove sončne ladje, največjega lesenega plovila, odkritega v Egiptu in starega približno 4600 let, ki so ga iz dolgoletnega doma ob piramidah v Gizi preselili v muzej," so zapisali v MDC-ju.

Julija naj bi odprli Muzej palače v Hongkongu, natančneje v kulturni četrti West Kowloon, v katerem bodo na ogled še nikoli razstavljeni predmeti iz Muzeja palače v Pekingu. Muzej se bo razprostiral na 30 tisoč kvadratnih metrih in bo razpolagal z razstavnimi dvoranami, izobraževalnimi prostori, gledališčem s 400 sedeži, s trgovinami s spominki in z restavracijo.

Novo središče moderne in sodobne umetnosti bo tudi Kunsthalle Praha, ki ga je ustanovila Fundacija družine Pudil kot nevladno in neprofitno platformo. Umetnostna ustanova v središču Prage bo vrata odprla 22. februarja, njene zbirke pa tvorijo dela češke in svetovne moderne in sodobne umetnosti. Umeščena je v prenovljeno nekdanjo transformatorsko postajo Zenger Electrical, rekonstrukcijo katere je zasnoval češki arhitekturni biro Studio Schindler Seko. Poleg razstavnih dvoran bo muzej imel tudi knjižnico in izobraževalni prostor za obiskovalce razstav.

V poletnih mesecih bodo na Times Squaru v New Yorku odprli nov muzej, posvečen Broadwayu, ki bo predstavljal zgodovino tamkajšnjih muzikalov, predstav in drugih gledaliških produkcij. Obiskovalci bodo lahko skozi interaktivno in izkustveno razstavo spoznali, kako je mestna gledališka scena v preteklih letih spreminjala svoje lokacije, preden se je trajno ustalila na današnji. Izvedeli bodo več o najpomembnejših muzikalih, ki so vplivali na razvoj Broadwaya, in pokukali v zaodrje nastajanja broadwajske predstave.

Sorodna novica Center Boba Dylana obljublja izjemen vpogled v glasbenikovo delo

Center Boba Dylana, posvečen proučevanju življenja in dela tega slavnega glasbenika in prejemnika Nobelove nagrade za književnost v letu 2016, se bo odprl na začetku oktobra v mestu Tulsa v ameriški zvezni državi Oklahoma. Muzej bo hranil in predstavljal bogat Dylanov arhiv, ki vsebuje več kot 100 tisoč predmetov, vključno z njegovimi rokopisi, še nikoli videnimi posnetki nastopov v živo, redkimi fotografijami in drugimi neobjavljenimi posnetki. V zbirki tega centra pa je tudi nekaj glasbenikovih osebnih predmetov. Na pročelju trinadstropne stavbe, ki jo je zasnoval arhitekturni biro Olson Kundig, ki ga vodi Alan Maskin, je redka fotografija Boba Dylana, ki jo je leta 1965 posnel Jerry Schatzberg, so sporočili iz MDC-ja.

Madžarska si je zadala, da bo uresničila veliki projekt kulturnega urbanega razvoja svoje prestolnice, v okviru katerega še naprej odpira muzeje. Tako bodo konec tega meseca odprli Hišo madžarske glasbe, njeno vpadljivo in do okolja prijazno zgradbo je zasnoval japonski arhitekt Sou Fujimoto. Do jeseni bodo v okviru prenove in izgradnje novih muzejskih zgradb v okviru celovite obnove budimpeškega mestnega parka odprli še novo stavbo Etnografskega muzeja. V okviru projekta Liget Budapest, trenutno največjega kulturno-urbanističnega projekta v Evropi, so že odprli prenovljeni Muzej likovnih umetnosti ter novozgrajena Center za restavriranje in depo Narodnega muzeja.

Od marca si bo v Glasgowu znova mogoče ogledati Zbirko Burrell v muzeju, ki je leta 2016 zaprl vrata zaradi obnove. Zbirka ladjarskega magnata Williama Burrella (1861–1958) se ponaša z več kot 9000 umetninami. Z naložbo 81 milijonov evrov so razstavni prostor povečali za 35 odstotkov, stavba je postala energetsko trajnostna, zbirka pa bo zdaj prvič na ogled v vseh treh nadstropjih stavbe.

Norveški Narodni muzej umetnosti, arhitekture in oblikovanja bodo odprli 11. junija. Foto: Nasjonalmuseet/Iwan Baan
Norveški Narodni muzej umetnosti, arhitekture in oblikovanja bodo odprli 11. junija. Foto: Nasjonalmuseet/Iwan Baan
Sorodna novica Po desetletju zamud v Oslu vrata odprl revolucionarni Munchov muzej

Po pred kratkim odprtem Munchovem muzeju (Munchmuset) naj bi Oslo junija dobil še en muzej moderne umetnosti, ki bo največji muzej nordijske regije. Narodni muzej umetnosti, arhitekture in oblikovanja je zasnoval nemški arhitekturni biro Kleihues + Schuwerk. Ta do okolja prijazna zgradba, gradnja katere je stala nekaj več kot 600 milijonov evrov, bo dom več kot 5000 umetninam iz zbirke s skoraj 400 tisoč predmeti. V t. i. Svetlobni dvorani na vrhu zgradbe bodo občasne razstave, prva bo posvečena pregledu norveške sodobne umetnosti, muzej pa razpolaga tudi z odprto strešno teraso s pogledom na pristanišče, promenado in fjord, navaja MDC.