Že leta 2016 so neznanci na eBayu za 40 funtov skušali prodati kos starorimskega nakita, ki je bil sicer del inventarja Britanskega muzeja. Foto: EPA
Že leta 2016 so neznanci na eBayu za 40 funtov skušali prodati kos starorimskega nakita, ki je bil sicer del inventarja Britanskega muzeja. Foto: EPA
Sorodna novica Iz zbirke Britanskega muzeja izginjali predmeti, en uslužbenec odpuščen

O višini škode je poročal britanski časopis Telegraph, ki se pri tem sklicuje na zaposlene v muzeju. V muzeju v Londonu številk za zdaj niso navedli, pojasnili so le, da so predmeti izginili, bili ukradeni ali poškodovani. Odpustili so zaposlenega in zoper njega uvedli pravni postopek, ta pa obtožbe zanika.

Britanski mediji so osumljenca že identificirali kot 56-letnega kuratorja Oddelka za sredozemske kulture, ki je bil v muzeju zaposlen več kot trideset let, pripravil je več pomembnih razstav in o njih tudi pisal knjige.

Kot je zapisal Telegraph, je vse verjetneje, da v muzeju nikoli ne bodo izvedeli, kaj točno je bilo ukradeno. Obstajajo "vrzeli v inventarju".

Po poročanju časopisa se povečujejo pritiski na direktorja muzeja Hartwiga Fischerja, naj takoj odstopi. Direktor, ki prihaja iz Nemčije, je sicer, še preden je kraja prišla v javnost, napovedal svoj odhod za leto 2024.

Predmeti, ki niso bili javno razstavljeni
V muzeju so pojasnili, da gre večinoma za majhne predmete, kot so zlat nakit, dragulji iz poldragih kamnov in stekla iz obdobja od 15. stoletja pred našim štetjem do 19. stoletja našega štetja. Shranjeni so bili v depoju, hranili pa so jih predvsem v raziskovalne namene.

56-letni kurator je
56-letni kurator je "obupan" zaradi izgube službe, je za britanske medije potrdila njegova družina, ki vztraja, da je njihov svojec nedolžen. Foto: EPA

Kako dolgo so vedeli, da se nekaj dogaja?
Po raziskavi Telegrapha naj bi krajo razkrili veliko prej. Strokovnjak za starine je muzej pred tremi leti obvestil, da se predmeti iz zbirke prodajajo na eBayu. Med njimi je bil tudi rimski predmet, za katerega so ocenili, da je vreden do 50.000 funtov (58.500 evrov). Na spletu so ga ponujali za pičlih 40 funtov. V muzeju so zavrnili prošnjo za komentar tega podatka in navedli, da preiskava še poteka.

Strokovnjaki iz sveta umetnosti opozarjajo, da je tatu ali tatovom delo olajšalo tudi to, da ni muzej nikoli katalogiziral vseh osmih milijonov predmetov v svoji zbirki.

Britanski muzej velja za enega najpomembnejših muzejev na svetu. Hrani nekaj najpomembnejših kulturnih zakladov človeštva, med njimi pomemben (in sporen) del kipov s Partenona, kamen iz Rosette in egipčanske mumije.