Muzeji po Sloveniji zaznamujejo svoj praznik z raznolikimi dogodki in programi ali z dnevom odprtih vrat. Foto: Icom Slovenija
Muzeji po Sloveniji zaznamujejo svoj praznik z raznolikimi dogodki in programi ali z dnevom odprtih vrat. Foto: Icom Slovenija

Mednarodni muzejski svet (Icom) je za zaznamovanje mednarodnega dneva muzejev odločil z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi. Praznovanju se vsako leto pridružuje več muzejev in galerij, tudi slovenskih. Programe posameznih muzejev je mogoče najti na njihovih spletnih straneh ali na družbenih omrežjih.

Podpora izbranih ZN-jevih ciljev trajnostnega razvoja
Muzejski dan pa vsako leto od 2020 dalje podpira izbrane cilje iz sklopa ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov (ZN). Letos je fokus na več aktualnih temah – od svetovnega zdravja in dobrega počutja do podnebnih ukrepov in življenja na kopnem, piše na spletni strani Icom Slovenija.

Muzeji ključno prispevajo k dobremu počutju in trajnostnemu razvoju naših skupnosti. Kot zaupanja vredne ustanove in pomembne niti v našem skupnem družbenem tkivu so v edinstvenem položaju za ustvarjanje učinka, ki spodbuja pozitivne spremembe.

Icom Slovenija

Muzeji kot pomembne niti v našem skupnem družbenem tkivu
"Muzeji ključno prispevajo k dobremu počutju in trajnostnemu razvoju naših skupnosti. Kot zaupanja vredne ustanove in pomembne niti v našem skupnem družbenem tkivu so v edinstvenem položaju za ustvarjanje učinka, ki spodbuja pozitivne spremembe. Muzeji lahko na številne načine prispevajo k doseganju ciljev trajnostnega razvoja: od podpore podnebnim ukrepom in spodbujanja vključevanja do boja proti socialni izolaciji in izboljšanja duševnega zdravja," so še zapisali pri Icomu Slovenija.

Dogajanje je že pred dnevi zagnala Muzejska trajnostna kavarna
Muzejska trajnostna kavarna, namenjena spodbujanju družbene blaginje in skupnostnega delovanja muzejev, je praznovanje na nacionalni ravni uvedla že 10. maja. V Narodni galeriji bo danes slovesna podelitev Valvasorjevih odličij in priznanj, ki jih Slovensko muzejsko društvo podeljuje za življenjsko delo, enkratne dosežke in druge izstopajoče dosežke slovenskih muzejskih delavcev. Na Muzejski ploščadi na Metelkovi bo na ogled skupna razstava, ki jo je pripravilo 13 slovenskih državnih muzejev, ki hranijo več kot 2,5 milijona enot gradiva.

Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM). Foto: BoBo
Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM). Foto: BoBo

Letos je uvodno besedo je v imenu vseh muzejev napisal direktor Slovenskega gledališkega inštituta (Slogi) Gašper Troha. Med drugim je spomnil, da je ena osrednjih nalog muzejev ohranjanje tradicije, prenašanje starih znanj in spoznanj na vedno nove generacije. "In prav to je lahko danes temelj trajnostnega razvoja," je poudaril in se ob tem vprašal: "Smo se iz preteklosti kaj naučili ali smo le slepo zazrti vase in v svoj napredek, smo danes srečnejši in uspešnejši?" Ob okoljskih katastrofah, psihičnih pritiskih in boleznih se mu zdi, da ne. "Morda pa bi lahko prav iz muzejskega gradiva in starih spretnosti črpali nova spoznanja za prihodnost," še meni Troha.

Za družine brezplačno v okviru Tedna družin
Mednarodni muzejski dan pa pade tudi v Teden družin (med 15. in 22. majem), v okviru katerega Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) v sodelovanju s kulturno-umetniškimi ustanovami organizira akcijo Za družine brezplačno. Okoli 40 muzejev in galerij tako v tem tednu oziroma na določen dan v tem tednu družinam omogoča prost vstop ali posebne dejavnosti. Celotni seznam sodelujočih ustanov po regijah si lahko ogledate tukaj.

Mednarodni dan muzejev