Slovenski muzeji in galerije, ki so v preteklih letih svoj praznik praznovali s prireditvami in prostim vstopom, vrata za obiskovalce brezplačno odpirajo tudi letos. Foto: BoBo
Slovenski muzeji in galerije, ki so v preteklih letih svoj praznik praznovali s prireditvami in prostim vstopom, vrata za obiskovalce brezplačno odpirajo tudi letos. Foto: BoBo

Muzeji po vsem svetu 18. maj kot mednarodni dan muzejev praznujejo že od leta 1977. Mednarodni muzejski svet (ICOM) je ta dan razglasil zato, "da se zavemo vloge muzejev v družbi in njihovega velikega pomena, ne samo kot pomnikov preteklosti, ampak predvsem kot nosilcev pomembnih sporočil za prihodnost in nadaljnji razvoj našega družbenega življenja", je v poslanici povzela Ignacija Fridl Jarc.

Sorodna novica Muzeji odprti, a bo mednarodni muzejski dan vseeno virtualen

Muzeji učijo videti onkraj zidov samozadostnosti
Tema letošnjega mednarodnega muzejskega dne je Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost. Po besedah državne sekretarke nas ta tema nagovarja, da "se izza zidov svoje samozadostnosti ozremo navzven k drugemu in drugačnemu, da odpremo svoje srce za sprejemanje različnosti v okolju, ki nas obdaja".

"Uči nas, da pot do določitve lastnih kažipotov in življenjskih smeri mora vedno voditi čez križišča in krožišča, na katerih se srečujemo z drugimi ljudmi in drugačnimi pogledi. Nagovarja nas k temu, da sprejmemo dialog kot temeljno obliko našega bivanja, da našo kulturo duha gradimo najprej in predvsem na kulturi srca slehernega med nami," je poudarila.

Slovenski muzeji so po njenih besedah od osamosvojitve Slovenije izvedli izjemno pomemben korak k večji ozaveščenosti in skrbi za kulturno dediščino. Posebej so se posvetili šolajoči mladini in dosegli, "da je obisk muzeja dogodek, doživetje, ki si ga otroci zapomnijo". Za odrasle obiskovalce pa "so postali prostor srečevanja in dialoga".

Kot je poudarila, so muzeji pomembni za vse generacije in skupine, takšne pa so naredili "skrbni muzealci, ki se zavedajo pomena muzejev v sodobni družbi". Opomnila je, da letošnji mednarodni dan muzejev praznujemo v času, ko so se tudi muzeji znašli v nepredvidljivem izjemnem položaju in so morali zapreti vrata obiskovalcem.

 Ignacija Fridl Jarc se je zahvalila vsem slovenskim muzealcem,
Ignacija Fridl Jarc se je zahvalila vsem slovenskim muzealcem, "ki skrbijo za to, da lahko naše dragocenosti, tako kulturne kot naravne, spoznavamo". Foto: BoBo

V obdobju, ko ne moremo fizično potovati na vse mogoče koordinate sveta, je še toliko bolj dragocen občutek, da imamo čas za spoznavanje naše domače, slovenske kulturne dediščine, naših naravnih in umetniških lepot.

Ignacija Fridl Jarc

"Je pa ta izkušnja pokazala njihovo prilagodljivost razmeram, sposobnost, da poiščejo in najdejo nove poti, kako nagovoriti posameznika in družbo k preiskovanju sebe, naroda, zgodovine in zgodb o človeku in človeštvu," je poudarila in dodala, da so nas slovenski muzeji vabili na splet, nas razveseljevali s svojimi zgodbami, kvizi in posnetki ter z drugimi zanimivimi objavami poskrbeli, da smo lažje prestali težke trenutke, v katerih smo se znašli. Učencem, učiteljem in profesorjem pa je bilo njihovo gradivo dragocena pomoč pri izvajanju pouka na daljavo.

Izrazila je veselje, da "so se v najlepšem mesecu leta lahko vrata slovenskih muzejev ponovno odprla". "Čeprav morajo delovati v precej drugačnih okoliščinah, vas pričakujejo s svojimi zgodbami, lepoto, zanimivimi predmeti. Maska ne more biti ne ovira ne izgovor, da jih ne obiščemo," meni državna sekretarka.

"V obdobju, ko ne moremo fizično potovati na vse mogoče koordinate sveta, je še toliko bolj dragocen občutek, da imamo čas za spoznavanje domače, slovenske kulturne dediščine, domačih naravnih in umetniških lepot. Čas je, da odkrijemo, kako izjemna je in pomembna," je še povedala Ignacija Fridl Jarc ter se zahvalila vsem slovenskim muzealcem, "ki skrbijo za to, da lahko naše dragocenosti, tako kulturne kot naravne, spoznavamo".

Obisk je brezplačen
Slovenski muzeji in galerije, ki so v preteklih letih svoj praznik zaznamovali s prireditvami in prostim vstopom, vrata za obiskovalce brezplačno odpirajo tudi letos. Svoj praznik pa letos praznujejo tudi s posebno virtualno knjižico, ki združuje prispele projekte sodelujočih muzejev. Knjižica je objavljena na spletni strani ICOM Slovenija in tudi na družbenih omrežjih vseh sodelujočih muzejev.

Mednarodni muzejski dan
Mednarodni dan muzejev