Še letos pa načrtujejo tudi ustanovitev javnega zavoda, ki bo skrbel za objekte, kot je Snežnik.

Kulturna promocija gradu Snežnik bi morala po ministrovem mnenju biti vključena v širši
Kulturna promocija gradu Snežnik bi morala po ministrovem mnenju biti vključena v širši "paket" lepot Loške doline. Foto: BoBo

Najemnina se je znižala
Ministrstvo je ponovno javno zbiranje ponudb za oddajo v najem prostorov pristav gradu Snežnik objavilo 11. marca, razpis pa je odprt do 10. aprila. Kot je v izjavi za medije na gradu Snežnik povedal Poznič, razpis, čeprav je najemnina znižana, "za slovensko družbo očitno predstavlja velik izziv". Ljudje očitno vidijo tisoč razlogov proti, medtem ko sami vidijo le enega za, je dodal.

Beli grad je obdan z velikim parkom z drevoredi in jasami. Na eni izmed njih lahko naletite na kip boginje lova Diane. Foto: BoBo
Beli grad je obdan z velikim parkom z drevoredi in jasami. Na eni izmed njih lahko naletite na kip boginje lova Diane. Foto: BoBo

Nov javni zavod, ki bo spodbujal kulturni turizem po gradovih
Ker je objektov, kot je grad Snežnik, za katere skrbi država in samevajo, na Slovenskem več, pravih najemnikov pa ni, na ministrstvu še letos predvidevajo ustanovitev posebnega javnega zavoda, ki bo skrbel zanje. V projekt je vključen tudi grad Snežnik. Zavod bo po ministrovih besedah objekte upravljal na način, ki bo omogočal kroženje kulturnih dogodkov ter obenem bedel nad primernostjo gostinske in druge ponudbe. Predvsem pa bo skrbel za promocijo objektov v smislu kulturnega turizma. Kot je še povedal, se delovne skupine oblikujejo, zato pričakuje, da bo projekt zaživel na začetku jeseni.
Tako bi se po ministrovih besedah našla zelo primerna in dolgoročna rešitev za grad Snežnik.

Poudaril je, da so takšni objekti, kot je grad Snežnik, izjemnega pomena za občino tudi z gospodarskega vidika. Če bi vse vsebine "zapakirali" v turistični produkt in promovirali celotno Loško dolino z njenimi ljudmi, zgodovino, pa tudi zazrtostjo v prihodnost, Poznič meni, da bi v kratkem lahko prišli do zelo dobrih izidov.

Najemnina je po novem določena po objektih. Tako denimo najemnina za kavarno-zajtrkovalnico znaša dobrih 300 evrov na mesec. Kot je poudaril minister, si želijo najti najemnika za dalj časa in z vizijo. Prav tako naj bi bil najemnik pripravljen sam kaj postoriti za to, da bo objekt zaživel, od jeseni tudi z njihovo pomočjo.

Občina podpira vizijo ministrstva
Župan občine Loška dolina Janez Komidar je povedal, da med lokalno skupnostjo in ministrstvom ni razhajanj ter da si vsi želijo oživitve kompleksa pristav. Lokalna skupnost si pri tem želi sodelovati kot aktivni partner, se pa zavzemajo za "butični in ne masovni turizem, ki bi obremenjeval okolje".

Festival Plavajoči grad je bil s Snežnika odslovljen
V Društvu ljubiteljev gradu Snežnik pa si po besedah predsednice Nataše Mele želijo predvsem vsebin in oživitve grajskega kompleksa. Spomnila je, da je društvo v okviru programa Grajski punkt približno dve leti skoraj tedensko izvajalo pester kulturni program, ob tem pa še festival Plavajoči grad, na katerem so v dveh letih našteli po 5.000 obiskovalcev.
Društvo se je sicer lani moralo izseliti iz prostorov, ki jih je uporabljalo, saj se je ministrstvo za kulturo odločilo, da prekine pogodbo z Narodnim muzejem Slovenije in prepove uporabo prostorov, ki jih je društvo uporabljalo v dogovoru z muzejem.

Sprehod skozi štiri grajske etaže pričara vzdušje izpred stotih in več let, saj so grajske sobe še vedno opremljene s pristnim pohištvom in drugo opremo iz druge polovice 19. stoletja. Foto: BoBo
Sprehod skozi štiri grajske etaže pričara vzdušje izpred stotih in več let, saj so grajske sobe še vedno opremljene s pristnim pohištvom in drugo opremo iz druge polovice 19. stoletja. Foto: BoBo

Kot je še povedala Nataša Mele, podpirajo, da ministrstvo najde novega najemnika, če pa se to ne zgodi, se zavzemajo za vmesne rešitve. Predvsem se zavzemajo, da vsebina, ki je tu že bila prepoznana, ostane in da jo tudi ministrstvo vključi v svoj program.

Če bi bilo mogoče, bi se njihovo društvo prijavilo na razpis za kavarniški del, saj je vzpostavitev kavarne po njihovem prepričanju nujna. Vendar je eden izmed pogojev v razpisni dokumentaciji, da je potencialni novi najemnik izvajal gostinsko-nastanitvene dejavnosti najmanj tri leta, česar pa, kot je pojasnila, njihovo društvo ne izpolnjuje.

Minister Poznič je ob tem spomnil, da je festival Plavajoči grad podprt z javnimi sredstvi prek štiriletnega razpisa ministrstva. Kolikor ve, so društvu v pristavah na voljo tudi društveni prostori. "A to je stvar dogovora," je dodal in predstavnike društva povabil na pogovor na ministrstvo.