Tadej Koren je 3. maja na čelu Tolminskega muzeja zamenjal Damjano Fortunat Černilogar. Foto: Tolminski muzej/Marko Grego
Tadej Koren je 3. maja na čelu Tolminskega muzeja zamenjal Damjano Fortunat Černilogar. Foto: Tolminski muzej/Marko Grego

Damjana Fortunat Černilogar, ki je bila na direktorskem mestu kar dobri dve desetletji, ostaja zaposlena v Tolminskem muzeju. Pod njenim vodstvom se je muzej razvil v pomembno kulturno središče Posočja, za svoje delo je prejela tudi več nagrad. Med njimi je najvišje stanovsko odličje Valvasorjeva nagrada, ki jo je prejela leta 2017.

Viden pečat tudi onkraj državnih meja
Tolminski muzej je kot samostojni javni zavod začel delovati leta 2000. V dobrih dveh desetletjih je pod vodstvom Damjane Fortunat Černilogar pustil viden pečat doma in v tujini. V tem času so obogatili svoje zbirke, pripravili 12 stalnih razstav na območju Posočja ter več kot 110 občasnih, ki so gostovale doma in v tujini, izdali so tudi številne publikacije in kataloge.

Med večje projekte spada Grad na Kozlovem robu – preteklost za prihodnost, za katerega je občina Tolmin na lanskem razpisu ministrstva za kulturo pridobila dober milijon evrov. V muzeju se veselijo tudi novih in predvsem ustreznejših depojskih prostorov v stavbi, ki jo občina Tolmin trenutno gradi v Zalogu v Tolminu.

Tudi nagrada ICOM Slovenija
Zdaj že nekdanja direktorica je ob pogledu na prehojeno pot med drugim poudarila uspešno razstavo Keltskih konj topot, ki je 12-krat gostovala v Sloveniji in tujini. Spomnila je tudi na razstavo, ki so jo pripravili ob 100. obletnici spominske cerkve sv. Duha v Javorci. Med večjimi uspehi muzeja pod njenim vodstvom je omenila tudi, da so s tolminsko občino pripravili nominacijo za pridobitev znaka evropske dediščine za spominsko cerkev v Javorci, prav za delo na mednarodnem področju v okviru projekta Javorca je Damjana Fortunat Černilogar s sodelavcem Markom Gregom prejela nagrado Mednarodnega muzejskega sveta ICOM Slovenija.

Tadej Koren je svoj petletni direktorski mandat nastopil 3. maja.