Hiša iz 17. stoletja, kjer se je 20. aprila 1889 rodil Adolf Hitler. Foto: Reuters
Hiša iz 17. stoletja, kjer se je 20. aprila 1889 rodil Adolf Hitler. Foto: Reuters

Avstrijska država je dolgoletno lastnico Gerlinde Pommer razlastila po večkratnih neuspešnih prizadevanjih, da stavbo, v kateri se je leta 1889 rodil Adolf Hitler, in pripadajoče parkirišče odkupi. Hišo so razlastili na podlagi posebnega zakona, ki ga je potrdil avstrijski parlament, da bi se tako rešili neonacistov, ki obiskujejo mesto Hitlerjevega rojstva. Gerlinde Pommer je razlastitev takoj označila za protiustavno, vendar pa je sodišče razsodilo v prid države.

Doslej je Avstrija nekdanji lastnici plačala 310.000 evrov, vendar pa je po nedavni cenitvi stavba ocenjena med 800.000 in 1,5 milijona evri. Na podlagi tega Gerhard Lebitsch, odvetnik nekdanje lastnice, poudarja, da je doslej izplačana vsota občutno prenizka. "Parkirišče je edino omembe vredno območje za parkiranje v tem delu mesta," pravi. Po besedah predstavnika sodišča naj bi to o zadevi razsodilo januarja.

Hitler se je 20. aprila leta 1889 rodil v stavbi iz 17. stoletja, ki je v zgodovini služila kot prostor marsičemu - bila je že knjižnica, banka, srednja šola, nazadnje pa so v njej imeli delavnice za duševno prizadete.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hitlerjeva družina je v najvišjem nadstropju rumene hiše v Braunau am Inn (Braunau ob reki Inn), avstrijskem mestu blizu nemške meje, konec 80. let 20. stoletja najela stanovanje. Tam so ostali le nekaj let; ko je imel Adolf 3 leta, so se preselili v Passau.

Po vojni vrnjena nekdanjim lastnikom
Leta 1938 je hišo kupil Hitlerjev pomočnik Martin Bormann in dobila je status državnega spomenika, po koncu vojne pa je Avstrija posest vrnila nekdanjim lastnikom (v lasti družine Gerlinde Pommer je bila od leta 1912). Dolga leta je država tako najemala prostore stavbe, leta 2011 pa je lastnica prekinila najemniško pogodbo, potem ko je država nameravala poslopje prenoviti, da bi bilo dostopnejše za invalide.

Hišo, v katerih se je rodil eden najbolj zloglasnih politikov 20. stoletja, so dolga leta obiskovali neonacisti, ki so prihajali z vse Evrope, da bi se slikali pred hišo. Avstrijsko notranje ministrstvo, ki je hišo najemalo od leta 1972, je zato prepovedalo, da bi se v poslopju zbirali Hitlerjevi privrženci. Leta 2016 je avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka napovedal, da nameravajo stavbo porušiti do tal, na njenih temeljih pa postaviti novo. Kritiki potezo tolmačijo kot željo države, da pometez neprijetno zgodovino, ki povezuje Avstrijo s Tretjim rajhom.