Skulpture iz terakote, znane kot Orfejeva skupina, bodo glede na napoved septembra odpotovale v Rim. Ameriški muzej se zdaj usklajuje z italijanskim ministrstvom za kulturo, da bi v prihodnosti vrnili še štiri druge predmete, piše Los Angeles Times.

Orfejeva skupina bo septembra odpotovala nazaj v Italijo. Foto: Gettyjev muzej
Orfejeva skupina bo septembra odpotovala nazaj v Italijo. Foto: Gettyjev muzej

Gettyjev muzej "ne more komentirati informacij, ki so vodile do vrnitve Orfeja", je dejala tiskovna predstavnica Julie Jaskol. Po njenih besedah je "informacije posredoval Matthew Bogdanos iz enote za trgovino s starinami okrožnega tožilstva na Manhattnu, ki je priskrbel dokaze v preiskavi, ki ni povezana z Gettyjevim muzejem. Dokazi so nas prepričali, da so bili kipi nezakonito izkopani in da jih je primerno vrniti v skladu s politiko Gettyjevega muzeja."

Bogdanos ne more komentirati tega primera, saj preiskava še poteka, je dejal tiskovni predstavnik okrožnega tožilstva na Manhattnu. Te dragocenosti "se vrača v skladu s potekajočo in aktivno kazensko preiskavo, ki je odkrila, da so bile starine nezakonito preprodajane", je zapisal tiskovni predstavnik.

Iz muzeja so sporočili, da so skulpture Orfejeve skupine izjemno občutljive, zato se zdaj posvečajo "posebej prilagojeni opremi in postopkih", povezanih z vrnitvijo v Italijo. Ameriški milijarder in zbiratelj J. Paul Getty je skulpture kupil spomladi 1976 in so bile med njegovimi zadnjimi pridobitvami, preden je umrl 6. junija še istega leta.

V njegovem dnevniku, ki je del muzejskega arhiva, je mogoče prebrati zapis s sobote, 6. marca 1976. Zapisal je, da je "kupil sledeče predmete", med katerimi je navedena tudi "skupina treh grških kipov, izdelanih v Tarantu ob koncu 4. pr. n. št. Upodabljajo sedečega pevca Orfeja in dve stoječi sireni." Dodal je še, da je vse to bilo seveda na priporočilo češko-ameriškega arheologa Jiříja Frela, ki je bil med letoma 1973 in 1986 kustos za starine v Gettyjevem muzeju.

550.000 dolarjev, kolikor je Getty plačal leta 1976 za to trojico skulptur, po kalkulatorju inflacije CPI ameriškega urada za statistiko dela je enakovredno približno trem milijonom dolarjev danes. Direktor muzeja Timothy Potts je o vrnitvi teh dragocenosti dejal, da cenijo "močan in ploden odnos", ki ga imajo "z italijanskim ministrstvom za kulturo ter z našimi številnimi arheološkimi, konservatorskimi, kuratorskimi in drugimi znanstvenimi kolegi po vsej Italiji, s katerimi si delimo poslanstvo pospešiti ohranjanje starodavne kulturne dediščine".

Z Orfejevo skupino se iz Gettyjevega muzeja v Italijo vrača še nekaj starin, ki pa zadnja leta niso bile razstavljene. Med njimi sta ogromna marmorna glava boginje iz 2. stoletja in olje na platnu, naslovljeno Orakelj, ki ga je v 19. stoletju naslikal Camillo Miola. V Italijo med drugim potuje tudi etruščanski bronasti timiaterion, obredni kadilnik iz 4. stoletja pr. n. št., ki ga je Gettyjev muzej pridobil leta 1996, piše na muzejevi spletni strani.