Runski kamen iz rjavkastega peščenjaka meri 31 krat 32 centimetrov. Foto: EPA
Runski kamen iz rjavkastega peščenjaka meri 31 krat 32 centimetrov. Foto: EPA

Ploščat kvadratni kamen iz rjavkastega peščenjaka ima vklesane čačke, ki so nemara najzgodnejši primer zapisanih besed na skandinavskih tleh, so sporočili iz Muzeja kulturne zgodovine v Oslu. Dodali so, da je se ta najdba uvršča "med najstarejše runske napise, ki so jih kdaj našli" in da gre za "najstarejši runski kamen na svetu, ki ga je mogoče datirati."

Najzgodnejše znane rune, vrezane v glavnik
"Ta najdba nam bo dala veliko znanja o uporabi run v zgodnji železni dobi. To je morda eden prvih poskusov uporabe run na Norveškem in v Skandinaviji na kamnu," je za Associated Press (AP) dejala Kristel Zilmer, profesorica na Univerzi v Oslu, pod okriljem katere deluje muzej. Rune starejšega izvora so sicer odkrili na nekaterih drugih predmetih, a ne na kamnu. Najzgodnejši do zdaj znani runski zapis so odkrili na kostnem glavniku, najdenem na Danskem, na katerega so bile rune zarezane nemara s konico noža ali igle.

Kristel Zilmer je profesorica pisne kulture in ikonografije na Univerzi v Oslu. Foto: EPA
Kristel Zilmer je profesorica pisne kulture in ikonografije na Univerzi v Oslu. Foto: EPA

Runski kamen odkrit že jeseni 2021
Najstarejši runski kamen so odkrili jeseni 2021 med izkopavanjem groba v bližini Tyrifjorda, ki leži zahodno od Osla, in sicer v pokrajini, znani po številnih monumentalnih arheoloških najdbah. Kamen so odkrili v upepelitveni jami, v kateri so med drugim bili tudi sežgane kosti in oglje, ki kažejo, da rune na kamnu verjetno izvirajo iz obdobja med letoma 1 in 250. "Potrebovali smo čas, da analiziramo in datiramo runski kamen," je Kristel Zilmer še pojasnila, zakaj so novico o najdbi objavili šele danes.

Dragocene informacije o zgodnjem zapisovanju z runami
Kamen meri 31 krat 32 centimetrov in ima več tipov napisov, pri čemer "niso vsi jezikovno smiselni". Osem run na sprednji strani kamna tvori besedo idiberug, kar je lahko ime ženske, moškega ali družine. Zilmer je odkritje označila za "najbolj senzacionalno stvar, s katero sem imela opravka kot akademikinja." Na kamnu, ki so ga po kraju najdbe poimenovali Svingerudski kamen, je treba opraviti še veliko raziskav. "Brez dvoma bomo pridobili dragoceno znanje o zgodnji zgodovini runskega pisanja," je še dejala profesorica.

Runski kamen bodo 21. januarja postavili na ogled za mesec dni v omenjenem Muzeju kulturne zgodovine, ki se ponaša z največjo norveško zbirko zgodovinskih artefaktov od kamene dobe do modernih časov.