Lutkovno gledališče se je leta 2010 preselilo v stavbo nekdanjega minoritskega samostana na Lentu, tedaj so že postavili na ogled manjšo kulturno vzgojno zbirko, a so jo morali po obnovi sosednje minoritske cerkve, ki je postala koncertno in razstavno prizorišče, umakniti. "Čakali smo na priložnost, da postavimo te zgodovinske reči nekje drugje. Ob nedavni obnovi stavbe Tri babe na Vojašniškem trgu 3 se je ponudila ta priložnost," je proces pojasnila direktorica LGM-ja Katarina Klančnik Kocutar.

Lutke iz znane televizijske serije Zverinice iz Rezije mariborske lutkarice Brede Varl. Foto: Radio Maribor/ARHIV LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR
Lutke iz znane televizijske serije Zverinice iz Rezije mariborske lutkarice Brede Varl. Foto: Radio Maribor/ARHIV LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

V muzeju predstavljajo zgodovino LGM-ja, ki bo čez dve leti praznoval 50 let profesionalnega delovanja. Njegove ljubiteljske korenine pa segajo v čas med obema svetovnima vojnama, ko so Sokolska društva v Mariboru spodbujala nastanek lutkovnih odrov. Mestni Češki klub je leta 1922 ustanovil marionetno gledališče.

Sorodna novica Otroci v muzejih: ljubljanskemu Lutkovnemu muzeju posebna evropska nagrada žirije

Direktorica je poudarila, da se osredotočajo na mariborsko lutkovno zgodovino, saj je v Ljubljani lutkovni muzej, ki zajema slovensko zgodovino. "Ni imelo smisla ponavljati tega koncepta, obenem bi okrnili svoj lastni prostor, saj je v 50 letih nastalo pri nas ogromno lepega. Že tu je bilo zahtevno opraviti izbor in je izpadlo marsikaj, kar bi si še želeli pokazati," je povedala.

Delček so posvetili kiparju in rezbarju Antonu Jezovšku (1905–1992), ki je z umetnostjo izdelovanja lutk veliko pripomogel k razvoju lutkovne umetnosti v Sloveniji. "Njegove kultne lutke še vedno igrajo v naši predstavi Žogica Marogica," pojasnjuje Katarina Klančnik Kocutar.

Sorodna novica Lutkovna umetnost ne postavlja meja na podlagi razlik, temveč te zaobjame v svojo govorico

"Skušali smo zajeti različna obdobja"
V lutkovnem muzeju so predstavljeni raznovrstne lutke, kostumi in scenski elementi, od prve premiere Leteča krava v režiji Bojana Čebulja leta 1974 do sodobnih stvaritev.

"Skušali smo poiskati tiste avtorje, ki jih nikakor ne smemo spregledati; poleg Bojana Čebulja so to še Breda Varl, Danilo Vranc, Janez Jemec, Janez Vidic in sodobnejši likovniki. Skušali smo zajeti različna obdobja – od vsakega desetletja je predstavljenih nekaj predstav – in različne lutkovne tehnologije, da lahko med ogledom te stalne razstave povemo, kaj vse lutkovno gledališče je, katere vrste lutk obstajajo in tako naprej," je še povedala direktorica.

Marca prihodnje leto bodo muzej v sodelovanju z Mrežo centrov raziskovalnih umetnosti in kulture RUK digitalno nadgradili. "Tako bomo povezali zgodovino s prihodnostjo," dodaja direktorica.

Poleg muzeja je prav tako ustvarjalnica
V muzeju je poseben kotiček z lutkami, ki jih lahko obiskovalci preizkusijo. Poleg muzeja je prav tako ustvarjalnica, kjer bodo vsako soboto delavnice za otroke. Tam bodo med drugim predstavljali različne poklice na lutkovnem področju, obiskovalci pa bodo imeli priložnost spregovoriti z zaposlenimi v gledališču o vsem, kar jih zanima.

Stalna razstava v muzeju je po besedah LGM-ja postavljena z mislijo na obiskovalce vseh starosti. Besedila so tudi v angleščini, zato je muzej primeren tudi za obiskovalce iz drugih držav. Za zdaj bo odprt v četrtek, petek in soboto med 16. in 18. uro ter v soboto in nedeljo med 9. in 13. uro.