Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Gre za potujočo razstavo z naslovom Janez Puhar, prvi slovenski fotograf, ki vse od 2014, ko je minilo 200 let od Puharjevega rojstva, potuje po sledeh njegove življenjske poti od Slovenije do Češke, Slovaške, Švice in Hrvaške.

"V posebno čast mi je, da lahko danes odprem to potujočo in edinstveno dvojezično razstavo, ki je prek Slovenije, Češke, Slovaške in Švice prispela na Hrvaško," je ob odprtju razstave dejala namestnica puljskega župana Ivona Močenić. Izrazila je tudi zadovoljstvo, ker razstava gostuje v Pulju ob 180-letnici prve javne objave izuma.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Kranju rojeni Janez Puhar (1814–1864) je bil duhovnik, znanstvenik, fotograf, slikar, pesnik, intelektualec in kozmopolit. Čeprav Puhar ni bil izumitelj fotografiranja na steklo, je bil edinstven njegov postopek. To je bila edina tehnika fotografiranja iz 19. stoletja, ki ni temeljila na dragi kemiji, saj je uporabljala halogenidno srebro, vendar je bila kljub temu dovolj občutljiva za uporabo s fotoaparaturo, pri čemer so bili časi osvetlitve primerljivi s časi, ki sta jih ponujali dagerotipija in kalotipa. Kar je v svetu premalo znano, je to, da je Puhar postopek izumil le pet let pred podobnim izumom Francoza Abela Niepceja de Saint-Victorja (1805–1870), splošno priznanega izumitelja fotografije s steklenimi ploščami.

Posebnosti Puharjevega dela so bili kemični postopki, ki vključujejo žveplove pare in suh fotografski postopek. Ker je uporabljal hlape, plošč ni bilo treba kopati. Do danes se je ohranilo le šest Puharjevih fotografij, ustvarjenih z lastnim kemijskim postopkom. Večino jih hrani Narodni muzej Slovenije.

Puharjeve fotografije so bile v času njegovega življenja razstavljene na velikih razstavah v Londonu (1851), New Yorku (1852) in Parizu (1855). Leta 1852 ga je Francoska nacionalna akademija za kmetijstvo, proizvodnjo in trgovino počastila s članstvom in diplomo.