Vendar odgovorni odgovarjajo, da ne gre za radikalno preobrazbo. Javnosti bodo načrt prenove spomenika francoske gotike razkrili 9. decembra.

V katedrali Notre-Dame v Parizu je 15. aprila 2019 izbruhnil požar, ki je uničil stolpič in ostrešje, gasilcem pa je uspelo rešiti konstrukcijo enega od biserov francoske gotske arhitekture. Foto: Reuters
V katedrali Notre-Dame v Parizu je 15. aprila 2019 izbruhnil požar, ki je uničil stolpič in ostrešje, gasilcem pa je uspelo rešiti konstrukcijo enega od biserov francoske gotske arhitekture. Foto: Reuters

V načrtu za obnovljeno katedralo, ki bo predvidoma svoja vrata znova odprla leta 2024, so biblični citati, ki bodo v različnih jezikih projicirani na stene, ter nove umetniške instalacije, ki jih bodo namestili na mesta redko uporabljenih spovednic iz 19. stoletja, je besede duhovnika Gillesa Drouina, ki vodi projekt obnove notranjosti cerkve, povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Manjše luči, bolj udobni stoli
Obenem bi zamenjali stole z bolj udobnimi klopmi, ki bi jih po potrebi lahko tudi pomaknili pod tla, da bi bilo več prostora za turiste. V načrtu so tudi manjše luči, namesto stropnih, ki bi dajale vtis večje intimnosti pri mašah, ki jih je letno 2400, in pri 150 koncertih letno, piše AFP.

Sorodna novica Zdaj tudi "uradno rešena" Notre-Dame, v načrtu odprtje do poletnih olimpijskih iger leta 2024

Načrt bodo nacionalni komisiji za kulturno in arhitekturno dediščino predstavili prihodnji teden, medtem ko nekateri mediji, denimo britanski Spectator magazine, opozarjajo, da bi lahko iz cerkve nastal "politično korekten Disneyland", poln "čustvenih prostorov" in "svetovljanskih poti odkrivanja".

Drouin je zanikal pomisleke in poudaril, da želi biti Notre-Dame sakralni prostor, ki pa bi obenem tudi sprejemal in informiral ljudi, ki ne prihajajo iz krščanske kulture.

850 let na Île de la Cité
Pariško katedralo Notre-Dame so začeli graditi leta 1163 po vzoru bazilike v Saint-Denisu, kjer so grobovi francoskih kraljev. Stavba, ki je bila dokončana v drugi polovici 13. stoletja, spada med najdragocenejše spomenike evropskega stavbarstva. Katedrala je dala ime tudi eni izmed največjih francoskih literarnih mojstrovin – Notredamskemu zvonarju Victorja Hugoja iz leta 1831.

Nazadnje je Notre-Dame utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katoličanom. Obe svetovni vojni pa je prestala večinoma nepoškodovana. Do požara je bila eden najbolj obleganih turističnih ciljev v Parizu, letno jo obišče krepko čez 10 milijonov obiskovalcev.

Vzrok požara še ni popolnoma znan, povzročila naj bi ga napaka v električnem sistemu ali cigaretni ogorek. Čeprav je v požaru zgorelo celotno ostrešje gotske cerkve, so gasilci dosegli, da ogenj ni zajel celotne srednjeveške zgradbe.