Triglav in Jakob Aljaž. Foto: GMJ-fototeka SPM
Triglav in Jakob Aljaž. Foto: GMJ-fototeka SPM

"Trudimo se, da je naš muzej vse bolj interaktiven, kar ne pomeni nestrokoven, temveč zanimiv, sodoben in obenem temelječ na verodostojnih podatkih," je o novosti povedal Matjaž Podlipnik iz Slovenskega planinskega muzeja.

V muzeju so že pred tem že uvedli različne vsebine virtualne resničnosti, pravi, obenem pa so tudi posodobili in dodatno igrificirali tudi stalno razstavo.

Letos so razmišljali, kako bi oživili kakšnega od velikanov gorništva ali slovenstva in se odločili za Jakoba Aljaža, ki velja za oboje. "Opažamo, da v času globalizacije marsikdo počasi pozablja na svoje korenine, na svojo bit, zato želimo predvsem mlade opozoriti na to, da morajo biti ponosni na to, kar so, ponosni na svojo kulturno dediščino in ne le iskati, kar je trenutno popularno po svetu," poudarja Podlipnik.

Jakob Aljaž je bil tudi skladatelj. Foto: Wikipedia
Jakob Aljaž je bil tudi skladatelj. Foto: Wikipedia

Sodelovalo več različnih strokovnjakov
Vodja projekta Andrej Gregori je na predstavitvi pojasnil, da so za oživitev Aljaža skušali izdelati njegov čim bolj realističen model. Ob tem je bil največji izziv pripraviti 3D-model. "Zadeti pravo podobo na podlagi dveh ali treh uporabnih slik, je precej težko," je pojasnil. Pri izdelavi je sodelovalo več različnih strokovnjakov, precejšen zalogaj pa je bila tudi izdelava samega predvajalnika.

Ker je izdelava hologramov, ki si jih je marsikje po svetu že mogoče ogledati, zelo draga in za muzej finančno ni bila dosegljiva, so ustvarili projekcijo na steklo. "Gre za prototip, saj kolikor vem, takšen premični ogledovalnik doslej še ni bil izdelan," pravi Gregori. Celoten projekt je stal okoli 20.000 evrov.

V muzeju Aljaž obiskovalce nagovori tako, da se kustos z njim pogovarja in mu zastavlja vnaprej pripravljena vprašanja. Podlipnik je prepričan, da Aljaž v odgovorih pove tisto, kar morajo zlasti najmlajši vedeti in se zavedati. "Prvi odzivi tistih, ki so jim animacijo testno že pokazali, so dobri, še posebej so navdušeni otroci in starejše generacije," dodaja Podlipnik.

Hologram bodo še nadgrajevali
Prihodnje leto želijo projekt nadgraditi. Izgledalo bo, kot da Aljaž ne stoji v kotu dvorane, temveč da stoji med vrati in govori iz planinske koče. Ko se mu bo obiskovalec razstave dovolj približal, se bo sprožil senzor, Aljaž se bo pojavil in povedal svojo zgodbo.

Trenutno Aljaža v muzeju pokažejo individualnim obiskovalcem ob ponedeljkih ob 11. in 14. uri, za zaključene skupine pa je na voljo tudi v drugih terminih. "Ne zdi se nam primerno, da bi se projekcija vrtela ves čas, saj Aljaž ni kakšen 'jumbo' plakat, ampak spoštovanja vredna zgodovinska osebnost," razlaga Podlipnik. V prihodnje naj bi ta muzejski produkt ostal butičen in obiskovalcem na voljo le ob določenih terminih, v katerih bi denimo želeli povečati obisk.