Grad Rihemberk je bil grajen v več razvojnih fazah vse od 13. stoletja. Foto: BoBo
Grad Rihemberk je bil grajen v več razvojnih fazah vse od 13. stoletja. Foto: BoBo

Zavod Svitar iz Tolmina bo od nedelje skrbel za različne dogodke in vodenje po gradu Rihemberk. Ta zasebni zavod, ki se ukvarja z oživljanjem gradov, je na javnem pozivu izbrala novogoriška občina in z njim že podpisala pogodbo o brezplačni uporabi dela površin gradu.

Sorodna novica Evropski projekt Restaura pripomogel k novi podobi gradu Rihemberk

Gre predvsem za zunanje površine, ki so bile urejene in vzdrževane, znotraj grajskega obzidja. Z oddajanjem v najem želijo predvsem zagotoviti boljšo dostopnost kulturnega spomenika javnosti, zaradi zagotavljanja raznovrstne vsebine pa bodo obiskovalcem začeli zaračunavati manjšo vstopnino, je povedala Nataša Kolenc z novogoriške občine.

Ustaljeno pribežališče netopirjev
Sicer pa bo dotični grad kljub oživljanju še naprej pribežališče netopirjev in tako bo njegov del, kjer so se naselile kolonije netopirjev, ostal zaprt za obiskovalce. Tudi gradbena dela, ki jih je treba izvesti na delu gradu, kjer domujejo netopirji, bodo opravljali ob njihovi zimski odsotnosti.

Že letošnjo zimo bodo predvidoma začeli obnovo strehe, dela fasade in zunanjega dela obzidja, za kar je novogoriški občini ministrstvo za kulturo namenilo 350.000 evrov. Projekt morajo končati do konca leta 2020.

Grad je nad naseljem Branik. Foto: Radio Koper
Grad je nad naseljem Branik. Foto: Radio Koper

Še dva projekta, vezana na grad
Na gradu bo občina Nova Gorica izvajala še dva projekta. Prvi je Grevislin, v okviru katerega bo del prostorov gradu urejen v Infoteko Natura 2000 za območje Vipavske doline. Drugi pa je DediCenter Rihemberk v sklopu lokalnega programa LAS, ki bo ob interpretacijskih pripomočkih in drugih programih obiskovalcem omogočil boljše razumevanje grajskih zgodb, v načrtu pa je tudi obnova vrta.