Foto: Wikipedia/Franc Lanjšček
Foto: Wikipedia/Franc Lanjšček

Po besedah Metke Fujs, direktorice Pomurskega muzeja Murska Sobota, ki upravlja grad, se je vsaj zadnjih 30 let v grad sicer vlagalo "po kapljicah". Od prenove dela za večnamensko dvorano in vse do 90. let preteklega stoletja, ko je bila postavljena stalna razstava muzeja, nikoli ni bilo večje poteze. Sledile so prenove prostorov za potrebe mladinskega centra MIKK, nikoli pa se ni urejal grad kot celota.

Metka Fujs, direktorica Pomurskega muzeja Murska Sobota, ki upravlja grad. Foto: Televizija Slovenija
Metka Fujs, direktorica Pomurskega muzeja Murska Sobota, ki upravlja grad. Foto: Televizija Slovenija

Dela kljub epidemiji
Letos so dokončali prenovo osrednjih sanitarij, poteka še prenova stalne razstave. Novi koronavirus je dela sicer upočasnil, a ta kljub temu potekajo in tako upajo, da bodo končana še letos.

Zaradi novih zahtev na področju požarne varnosti prenavljajo večnamensko dvorano, ki je zato trenutno zaprta, in izvajajo nivojske premostitve. Požarne zahteve so se v zadnjih letih namreč zelo spremenile in prostori, v katere pride več obiskovalcev, morajo biti varni in urejeni tudi s požarnimi izhodi.

Sorodna novica Kako se je odrinjeno plemstvo reševalo z razprodajami umetnin

Več kot 20 let stara stalna zbirka

Hkrati s prenovo dvorane so se lotili tudi prenove stalne muzejske razstave, ki je stara že več kot 20 let. Za zdaj so že brusili parket, pleskali, prenavljali elektriko, prestavljajo vrata, je naštela Metka Fujs in pojasnila, da ustvarjajo klančine, nivojske premostitve, kar je nekako del projekta, ki je bil izdelan pred tremi leti in je povezan z dvigalom. V tem kontekstu so lani in letos prenavljali tudi osrednje sanitarije za obiskovalce. Če bodo letos končali še del teh klančin, bi morda lahko v prihodnjem letu ali dveh vgradili dvigalo in s tem omogočili obiskovalcem, sploh starejšim, lažji dostop do drugega nadstropja, kjer je tudi razstavišče, je še povedala direktorica muzeja.

Po njenih besedah je to, da so trenutno zaprti za obiskovalce, dobro z vidika, da lahko izvajajo določena dela. Sredi lanskega leta so morali zaradi prenavljanja stalne razstave muzej denimo v času, ko naj bi bil odprt, za obiskovalce tudi zapreti. Direktorica muzeja meni, da bodo nekatere dele razstave sicer lahko dali na ogled že v prvi polovici prihodnjega leta, za dvorano pa upajo, da bo prenovljena takrat, ko se bo znova vse odprlo za javne prireditve.

Portal murskosoboškega gradu. Foto: Wikipedia/Franc Lanjšček
Portal murskosoboškega gradu. Foto: Wikipedia/Franc Lanjšček

Menjava oken in svež omet
Na gradu pa sta po besedah Metke Fujs ves čas sicer prioriteti tudi menjava oken, ki so v zelo slabem stanju, in omet. Grad namreč stoji na zemlji in je brez izolacije. "Vedno bomo imeli sicer vlago, vendar se moramo v teh letih rešiti tistega, kar je bilo slabo narejeno, kar pomeni cementa, ki je bil vgrajen, in ga postaviti na neke nove osnove, da bo kot kulturnozgodovinski spomenik tudi lepše videti," je povedala.

Potreba vsaj po novi kritini
Poudarila je še, da tudi streha ni v idealnem stanju in bo treba vsaj kritino prej ali slej zamenjati. "To pa je za vsakogar velik finančni zalogaj, tu se ne pogovarjamo o nekaj sto tisoč evrih, če bi želeli grad urediti, kot si tak spomenik zasluži in ker je v celoti v uporabi," je opozorila. Pri gradu je tudi park, ki je dobro obiskan. S prenovo in ponujanjem nekih novih vsebin bi se ta obisk še povečal, meni direktorica muzeja.

Le dva objekta izpred 19. stoletja
Murskosoboški grad je poleg katoliške cerkve pravzaprav najpomembnejši spomenik v mestu. "Imamo samo dva objekta, ki sta starejša od 19. stoletja, zato se zdi, da bi se bilo treba temu nekoč posvetiti temeljiteje oziroma celoviteje: prenovi objekta in pa tudi prezentaciji navzven, dovozom, dostopom, oznakam. Vse to je pravzaprav nekaj, kar povezuje dediščino z ljudmi, torej obiskovalci in uporabniki," je še opomnila Metka Fujs.