Za to je zaslužna široka skupina, ki se je lotila zahtevnega in večletnega projekta.

 Inavguracija orgel koprske stolnice. Foto: BoBo
Inavguracija orgel koprske stolnice. Foto: BoBo

"Prva zmaga je bila uspešna prijava na razpisu za pridobitev orgel pred štirimi leti. Sledila so pripravljalna, arheološka in gradbena dela. Za 16 ton so zgradili nov kor. Potrebne so bile tehnološke posodobitve, zaradi česar zvenijo boljše," pravi Martin Šuštar, ki je v Škofiji Koper vodil komisijo za orgle.

Sorodna novica Ob postavljanju novih orgel naleteli na kamnito ploščo iz 6. stoletja

Vsake orgle imajo napake, tudi te so jih imele. Delavci Orglarske delavnice Maribor so dosegli, da je zvočnost boljša, kot je bila v Tonhalle. Projekt ni povezal le Koprčanov, vernikov in nevernikov, ampak tudi številne druge, ki so v donacijski kampanji zbrali 650 tisoč evrov. 20.000 evrov pa je prispeval tudi vladni urad za komuniciranje (Ukom). Denar naj bi šel s postavke, ki je namenjena za izvajanje promocijskih dejavnosti blagovne znamke I feel Slovenia, je poročal portal N1.

"To je verjetno največji zasebni kulturni projekt v Sloveniji."

Član projektne skupine David Tomovski pravi, da se bo končal prihodnje leto. "Tudi pogodbe z izvajalci imamo tako zastavljene, vse poteka po načrtu. Še vedno vabimo donatorje in ljudi dobre volje, da prispevajo. To je le projekt, verjetno največji zasebni kulturni projekt v Sloveniji."

Orgle so v osnovi koncertne, služile bodo tudi liturgiji v stolnici. Župnik Primož Krečič pravi: "Želja je, da bi služile koncertom in liturgiji, če bo mogoče, tudi vzgoji novih organistov in pevcev." Popoldne jih bo blagoslovil škof Jurij Bizjak, ki je bil pred leti, ko so v Koper pripeljali tovornjaki z več kot 5500 piščali, navdušen. Dejal je, da so "orgle kraljica inštrumentov, to je cel orkester, vsak organist je hkrati tudi dirigent".

Župan Kopra Aleš Bržan in predsednik republike Borut Pahor. Foto: BoBo
Župan Kopra Aleš Bržan in predsednik republike Borut Pahor. Foto: BoBo

Danes so prvič tudi mogočno zadonele, bogoslužja sta se udeležila tudi apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich in predsednik republike Borut Pahor. Nastopili so združeni cerkveni pevski zbori slovenske Istre pod taktirko zborovodij Mirana Bordona, Valentine Baričič in Mateja Lazarja, na orgle pa je zaigral Mirko Butkovič, ki ga je škofija imenovala za titularnega organista.

Jutri bo sledil slavnostni inavguracijski koncert profesorja dunajske univerze za glasbo in uprizoritvene umetnosti Piera Damiana Perettija. Od sredine novembra do novega leta pa se bo v okviru inavguracijskega festivala zvrstilo še šest koncertov.

Prejšnje stolne orgle so medtem demontirali in varno deponirali v eni od koprskih podružničnih cerkva, kjer čakajo na novo postavitev.

Zazvenele nove orgle, največje cerkvene pri nas
Nove koprske orgle