Umetnik Marc Quinn je kip ustvaril na podlagi fotografije temnopolte bristolske protestnice Jen Reid. Tukaj pozira pred kipom, preden so ga tamkajšnje oblasti odstranile. Foto: EPA
Umetnik Marc Quinn je kip ustvaril na podlagi fotografije temnopolte bristolske protestnice Jen Reid. Tukaj pozira pred kipom, preden so ga tamkajšnje oblasti odstranile. Foto: EPA

Udeleženci protesta v Bristolu v Veliki Britaniji so 5. junija najprej z vrvjo zavezali in zrušili kip Edwarda Colstona, znanega trgovca s sužnji v 17. in 18. stoletju. Ko je kip ležal na tleh, je eden od temnopoltih protestnikov s kolenom klečal na njegovem vratu. Tako je ponovil dejanje ameriškega belopoltega policista Dereka Chauvina, ki je konec maja v Minneapolisu na tak način zadušil temnopoltega Georgea Floyda. Protestniki so nato kip porivali po ulicah Bristola in ga v pristanišču odvrgli v vodo.

Sorodna novica V Bristolu protirasistični protestniki podrli kip trgovca s sužnji

To sredo je bil na podstavek Colstonovega kipa nameščen iz črne smole in jekla izdelan kip temnopolte bristolske protestnice Jen Reid, ki ga je ustvaril londonski sodobni umetnik Marc Quinn. Stvaritev je nastala na podlagi fotografije, posnete na omenjenem junijskem protestu, ko se je Reidova povzpela na podstavek takrat odstranjenega Colstonovega kipa.

Vendar so tamkajšnje oblasti svežo stvaritev, naslovljeno Nalet moči (Jen Reid) 2020, odstranile že naslednji dan, saj je bil postavljen brez dovoljenja. Kot piše Deutsche Welle, je bristolski mestni svet sporočil, da bo skulptura umeščena v zbirko lokalnega muzeja. Tam bo pristal tudi iz vode izvlečen Colstonov kip, ki bo razstavljen skupaj s transparenti s protirasističnih protestov.

"Ne gre za to, da bi odstranili kip Jen, ki je občudovanja vredna ženska"
Po besedah bristolskega župana Marvina Reesa je odločitev, kaj bo po novem stalo na dotičnem podstavku, v rokah prebivalcev Bristola. "Ne gre za to, da bi odstranili kip Jen, ki je občudovanja vredna ženska," je povedal Rees za BBC. "Gre za odstranitev kipa londonskega umetnika, ki je prišel in ga postavil brez dovoljenja," je še dejal župan.

Glede Colsonovega kipa pa je ob njegovi odstranitvi zgodovinar David Olusoga prav tako za BBC dejal, da bi ga morali odstraniti že zdavnaj. Kipi namreč sporočajo, da so ljudje, ki jih predstavljajo, veliki možje, ki so počeli velike reči. "To ni res, on je bil trgovec s sužnji in morilec," je še dejal zgodovinar.