Tudi podstavek je bil deležen sanacije. Foto: Občina Trbovlje
Tudi podstavek je bil deležen sanacije. Foto: Občina Trbovlje

Čiščenje in obnovo skulpture, ki je delo akademskega kiparja Stojana Batiča, je opravil restavrator Gregor Podkrižnik. Poleg kipa je bila sanirana tudi betonska plošča oziroma podstavek, na katerem stoji.

Ena izmed pomembnejših skulptur v Trbovljah je tako spet zasijala v vsej svoji veličini, saj so namreč vidni tudi zlati detajli, ki delajo kip še toliko bolj poseben, so danes sporočili s trboveljske občine.

Upor jugoslovanski fašistični skupini
Kip ponazarja enega izmed pomembnejših dogodkov delavskega gibanja pred drugo svetovno vojno. Povezan je s trboveljskim občinskim praznikom, saj opominja na dogodke 1. junija 1924, ko se je revirsko delavstvo uprlo jugoslovanski fašistični skupini Orjuni. V tistem času je delavstvo pokazalo veliko željo po svobodi in ustavilo orjunaše, kar je privedlo do zloma prvih fašističnih organizacij v Jugoslaviji.

Majhne različice kipa za občinske nagrajence
Za občane Trbovelj pa je ta kip tudi simbolično pomemben. Občinski nagrajenci – častni občani in prejemniki prvojunijske nagrade namreč poleg priznanja prejmejo unikaten, ročno izdelan bronasti odlitek kipa Boj proti Orjuni, ki ga je pred več desetletji iz žgane gline zmodeliral Batič in do potankosti posnema izvirnik.

Foto: Občina Trbovlje
Foto: Občina Trbovlje