Gradnjo večnamenske stavbe po načrtu arhitekta Maksa Fabianija so končali leta 1904, uradnega odprtja pa tedaj ni bilo, saj so se Slovenci bali izgredov italijanskih someščanov. Foto: BoBo
Gradnjo večnamenske stavbe po načrtu arhitekta Maksa Fabianija so končali leta 1904, uradnega odprtja pa tedaj ni bilo, saj so se Slovenci bali izgredov italijanskih someščanov. Foto: BoBo

Napovedala pa sta tudi, da nameravata jeseni skupaj obiskati Gorico in Novo Gorico, ki bosta Evropska prestolnica kulture 2025.

Pahor je v izjavi za slovenske medije srečanje z Mattarello ocenil kot zelo koristno. "Sprejela sva odločitve, ki bodo pozitivno vplivale na odnose med Italijo in Slovenijo," je poudaril, kot so sporočili iz njegovega urada.

Sorodna novica Požig Narodnega doma: "Nasilje je uspelo, ker so ga podpirale državne ustanove"

Z Mattarello sta se zavzela, da se proces vračanja Narodnega doma slovenski narodni skupnosti konča čim prej, po možnosti do konca julija. To bi bilo leto dni po podpisu dogovora o vrnitvi 13. julija lani ob zaznamovanju 100. obletnice požiga doma, ki sta se je udeležila tudi oba predsednika.

Danes sta govorila še o vprašanju političnega zastopstva slovenske narodne skupnosti v italijanskem parlamentu, potem ko je bila sprejeta odločitev o znatnem zmanjšanju števila poslancev in senatorjev.

Po Pahorjevih besedah je njegov italijanski kolega izrazil pripravljenost, da skrbno spremlja razpravo, da bi slovensko zastopstvo v italijanskem parlamentu ostalo, so navedli v uradu.

Potrdila sta skupno pokroviteljstvo nad projektom EPK
V skupni izjavi za medije sta predsednika naznanila, da želita jeseni skupaj obiskati Novo Gorico in Gorico, ki bosta leta 2025 Evropska prestolnica kulture. Potrdila sta skupno pokroviteljstvo nad projektom, saj menita, da daleč presega regionalne okvire, je evropski v samem bistvu in ga velja upoštevati kot model sožitja in sodelovanja.

Sorodna novica Pred vrnjenim Narodnim domom zadonela tudi Zdravljica
Sorodna novica Evropska prestolnica kulture 2025 bo Nova Gorica z Gorico

Pahor in Mattarella sta se pogovarjala tudi o izzivih, s katerimi se spoprijema Evropska unija, in se zavzela za premagovanje razlik in ne njihovo poglabljanje.

Že v torek je slovenski predsednik obiskal Italijansko društvo za mednarodne organizacije (SIOI) in se srečal z njegovim predsednikom Francom Frattinijem. Pogovarjala sta se o aktualnih mednarodnih temah, s poudarkom na dogajanju v Sredozemlju, evropski perspektivi Zahodnega Balkana in odnosih EU-ja z zunanjimi partnerji. Govorila sta tudi o pandemiji covida-19.

Pahor z Mattarello tudi o slovenski manjšini v Italiji