Ustanovljena je bila leta 1997, ko se je skupina mladih odločila, da se po treh letih ustvarjanja kulturnega programa in povezovanja skupnosti na območju nekdanje vojašnice v Mariboru formalno poveže v mrežo. "25 let pozneje smo še zmeraj tukaj in tukaj nameravamo tudi ostati," sporočajo.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Pekarna Magdalenske mreže ima sedež na območju Kulturnega centra (KC) Pekarna in je po besedah Urške Breznik stalno bogatila svojo programsko ponudbo. Med drugim je leta 2009 prva v Sloveniji pripravila pedagoški model kritične pismenosti in še danes izvaja delavnice kritične pismenosti v mladinskih centrih, šolah in drugih organizacijah. V letu 2001 je kot edina izvenbolnišnična organizacija v regiji začela izvajati brezplačno strokovno psihosocialno pomoč mladostnikom in njihovim bližnjim z motnjami hranjenja.

Foto: Pekarna Magdalenske Mreže
Foto: Pekarna Magdalenske Mreže

V zadnjih letih so v okviru mladinskih projektov poglobljeno naslavljali probleme prekarnega dela, stanovanjske problematike mladih, podnebnih sprememb in spodbujanja zadružništva, s podporo UKOM-a pa izpeljali več projektov na teme spoštovanja migrantov in beguncev ter medijev.

Več kot 850 mladih prostovoljcev je od leta 1999 delovalo v okviru programa Prostovoljsko delo mladih za mlade. V 18 letih so v okviru Evropske prostovoljske službe oziroma Evropske solidarnostne enote omogočili 44 prostovoljcem iz tujine bivanje v Mariboru, 37 mladim iz Slovenije pa prostovoljsko izkušnjo v tujini. Ustanovili so tudi mrežo prostovoljskih organizacij Prostovoljstvo v Mariboru, ki danes šteje 76 članic.

V okviru rezidenčnega programa Soba za goste so od vzpostavitve leta 2011 gostili 120 umetnikov, na nekdaj degradirani Koroški cesti pa so v 12 letih v Galeriji K18 priredili več kot 420 razstav, instalacij, avdiovizualnih performansov in drugih dogodkov. "Galerija K18 je s svojo neinstitucionalno odprtostjo in pretočnostjo pomembno prispevala k mozaiku mariborske sodobne umetniške krajine," je dejala Urška Breznik.

Galerijo so morali sicer nedavno preseliti v Vetrinjski dvor. V četrtek so tam odprli razstavo italijanskega umetnika Pina Poggija, ki sta jo kurirala Zaira Carrer in Giovanni Giacomo Paolin v okviru rezidenčnega programa Soba za goste. Razstava je nastala v sodelovanju Pekarne Magdalenske mreže in slovenjgraškega društva raum AU ter s podporo Koroške galerije likovnih umetnosti.

Sorodna novica Letošnji StopTrik se poglablja v svet animirane mitologije

Pekarna Magdalenske mreže je zelo dejavna tudi na filmskem področju. Med drugim je članica konzorcija Film v Mariboru, ki je s štirimi drugimi organizacijami v preteklih dveh letih za Mestno občino Maribor pripravil štiri strateške razvojne dokumente za nadaljnji razvoj filmske kulture v mestu.

Sorodna novica Avtoportret: 59 sekund s skupino balans

V sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor izvaja Filmske nedelje (in sobote) v Lutkovnem ter si prizadeva za ponovno vzpostavitev mestne kinodvorane. Lani pa je bila izvedena že 11. edicija mednarodnega filmskega festivala StopTrik, ki je prvi in največji festival v Evropi, posvečen tehniki stop animacije.

"V 25 letih obstoja smo mnogim nevladnim organizacijam, kolektivom, iniciativam ter posameznicam in posameznikom nudili brezplačno prostorsko, logistično in vsebinsko podporo pri njihovih projektih, programih in kampanjah," je še povedala Urška Breznik.

Jubilej bodo zaznamovali z dvema glasbenima dogodkoma. Prvi koncert je bil konec maja, prihodnji teden, 17. junija, sledi koncert zasedbe balans in Nine Bulatovix v Dvorani Gustaf.