Umetnostna galerija Maribor – razstava Spekter. 70 let zbirke UGM. Foto: Katja Štok
Umetnostna galerija Maribor – razstava Spekter. 70 let zbirke UGM. Foto: Katja Štok

Gre za skupno akcijo Poišči me in zberi vse, ki jo skupaj pripravljajo Umetnostna galerija Maribor, Lutkovni muzej, Muzej narodne osvoboditve, Muzej najstarejše trte na svetu, Pokrajinski arhiv, Pokrajinski muzej, Sinagoga in Univerzitetna knjižnica Maribor. Z akcijo "skupaj krepimo poznavanje o kulturnem programu v Mariboru", pravijo v UGM-u.

V galeriji ugotavljajo, da obiskovalci ob vstopu v galerijo z zanimanjem posežejo po razglednicah in nato iščejo predmet, ki je v njihovem primeru na razstavi Spekter. 70 let Zbirke UGM. Radi posežejo tudi po zemljevidih in nato z zanimanjem povprašujejo o drugih sodelujočih institucijah.

Projekt je nastal kot plakatna akcija Poišči me v ... ob lanskem dnevu Maribora, v kateri je sodelovalo osem mariborskih institucij s predmeti, ki v sebi nosijo zgodbe o zgodovini Maribora.

Lutkovni muzej Maribor. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Lutkovni muzej Maribor. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Pred razglednicami so bili plakati
Ob lanskem dnevu Maribora, ki ga mesto zaznamuje 20. oktobra, so izbrane predmete predstavili na plakatih po mestu in z njimi vabili ljudi k obisku ter iskanju teh predmetov v zbirkah. Kot sporočajo iz UGM-a, so konec leta v sodelovanju z Zavodom za turizem Maribor in Slovensko turistično organizacijo (STO) nadgradili plakatno akcijo v Poišči me in zberi vse, ki jo zdaj ponujajo kot doživetje oz. igrifikacijo projekta.

V okviru projekta so pripravili osem razglednic z motivi predmetov iz zbirk sodelujočih muzejev in galerij. Vsaka od sodelujočih institucij vabi obiskovalce, da v njihovih prostorih poiščejo razglednico ter predmet, ki je na razglednici upodobljen.

Obiskovalcem je ob tem v pomoč zemljevid, ki jih popelje od predmeta do predmeta (zemljevid najdejo na lokacijah sodelujočih ustanov). Razglednice in zemljevid je oblikoval Anže Jesenovec iz Matej Koren Studia ter so na voljo v slovenskem in angleškem jeziku.