Celjske ulice. Foto: BoBo
Celjske ulice. Foto: BoBo

V sklopu odprtja so se Celjani lahko udeležili delavnice stripa Borija Zupančiča, uživali v kulinaričnih dogodkih Promenada okusov in Huda pokušnja, plesni točki Kulturno-umetniškega društva Igen, uvodnem večeru Festivala Prisluhi v mestnem gozdu ter koncertih Celjskega godalnega orkestra in Kulturnega društva Akord, so sporočili iz Zavoda Celeia Celje.

Zavod Celeia Celje je tudi letos v ospredje postavil lokalne kulturnike, umetnike in glasbenike. Osrednje prireditvene lokacije Poletja v Celju, knežjem mestu so tudi Krekov trg, Stari grad Celje, Glavni trg, Trg pred mestnim kinom Metropol, Vodni stolp, Mestna plaža in Savinjsko nabrežje, Stari grad Celje in mestno jedro.

Sorodna novica Lila Prap: V svoje slikanice vedno dodam nekaj potuhnjenih šal za starše

V ponudbo dogodkov so vključili tudi Mestno plažo na Savinjskem nabrežju, kjer bodo potekale številne delavnice, predstave za otroke in manjši, razvedrilni dogodki ter spremljajoča gostinska ponudba.

Zavod Celeia Celje je podprl nekaj večjih projektov, ki bodo del Poletja v Celju. V koprodukciji z Zavodom za kulturne dejavnosti Celje je tako nastala gledališka predstava Pod svobodnim soncem, podprli so tudi družinski muzikal Hiše kulture Kure in na Starem gradu Celje s Špasteatrom pripravili šest poletnih večerov smeha.

Serija koncertov in drugih glasbenih dogodkov
Na Muzejski trg v Celju letos prihaja Operna akademija Pehlivanian s Seviljskim brivcem, ki je ena najbolj izvajanih del v operni literaturi. V sodelovanju s celjskimi gostinci je Zavod Celeia Celje na dveh prizoriščih pripravil serijo koncertov in drugih glasbenih dogodkov. Kavarna Metropol bo na trgu pred Mestnim kinom Metropol gostila 21 dogodkov, večinoma koncertov. S Špitalom za prjatle pri Vodnem stolpu pripravljajo petnajst dogodkov, med izstopajočimi so koncerti skupine Tabu, dua Gušti & Tomi, Dan D, Hamo & Tribute 2 Love ter Klon.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Program Žive zgodovine bo potekal vsako soboto in nedeljo do konca septembra. Obiskovalci se bodo lahko v Viteškem taboru pomerili z vitezom v lokostrelstvu ali mečevanju, poklepetali z grajsko damo ali prisluhnili šalam grajskih glumačev.

Center sodobnih umetnosti bo v poletnih mesecih organiziral tri dogodke. V soboto so v edini erotični galeriji v Sloveniji Rački odprli novo občasno razstavo Ane Straže z naslovom Živi užitki. Na Stanetovi ulici bo potekala vizualna intervencija Franca Purga pod imenom Prihodnost. Na ogled bo še razstava v Likovnem salonu z naslovom Skupaj.

Pesniški festival Izrekanja
Med 25. in 28. avgustom bo v Lapidariju na Savinjskem nabrežju potekal celjski pesniški festival Izrekanja Na odprtju tridnevnega dogodka bo prisotna tudi pesnica in predsednica Mednarodnega združenja PEN Jennifer Clement.