Nekdanji francoski cesar Napoleon Bonaparte je v 52. letu starosti umrl 5. maja 1821 na otoku Sveta Helena v južnem Atlantskem oceanu, kamor so ga Britanci pregnali po porazu leta 1815 v znameniti bitki pri Waterlooju.

Na posnetku so z vrvjo zvezan kos blaga z Napoleonovo krvjo, zapis vojvode Bassana, Napoleonov pramen las v preloženem papirju in njegov robec. Foto: Dražbena hiša Osenat
Na posnetku so z vrvjo zvezan kos blaga z Napoleonovo krvjo, zapis vojvode Bassana, Napoleonov pramen las v preloženem papirju in njegov robec. Foto: Dražbena hiša Osenat

Francoska dražbena hiša Osenat s sedežem v Fontaineleauju bo 5. maja, torej prav na 200. obletnico Napoleonove smrti, dala na prodaj približno 360 predmetov. Med zanimivejšimi predmeti, ki jih je mogoče kupiti, so poleg že omenjenega kosa blaga tudi pramen vladarjevih las, voščena posmrtna maska, par njegovih tkanih nogavic in dolga srajca z dolgimi rokavi, ki ima z rdečo nitjo izvezeno črko N, navaja Reuters.

"Ne morete postati intimnejši"
Vrhunec dražbe seveda predstavlja okrvavljen kos blaga oziroma krpa, pri prodaji katere si obetajo izkupiček od 10 do 15 tisoč evrov. Krpa je pospremljena z zapisom vojvode Bassana iz leta 1875, čigar očetu je ta kos blaga dal markiz de Montholon, sicer vojaški general, ki je sledil Napoleonu v izgnanstvo na Sveti Heleni in ostal tam vse do cesarjeve smrti.

"V tem krvnem madežu imate cesarjev DNK. Ne morete postati intimnejši od tega," je za Reuters doživeto povedal vodja dražbene hiše Jean-Pierre Osenat.

Mesečno kar od 20 do 30 litrov kolonjske vodice
Številni predmeti, ki jih ponuja dražbena hiša, so prišli iz hiše Longwood House na Sveti Heleni, Napoleonovega zadnjega bivališča, kjer danes deluje muzej. Na dražbi bo med drugim mogoče kupiti tudi krožnik z ornamenti, s katerega je Napoleon običajno večerjal, kristalni kelih in več kosov oblačil.

"Napoleon je imel v lasti veliko število srajc. Bil je skrajno obseden s čistočo. Od tri- do štirikrat na dan se je okopal, na mesec so mu dostavili od 20 do 30 litrov kolonjske vodice in stalno si je preoblačil srajce," je pojasnil Osenat.

Videz vladarjev ni bil nikoli zanemarljiv
Njegova oprava je bila del njegove skrbno oblikovane podobe. Napoleon in njegovi "dvorogi" klobuki so nedvomno naravnost neizbrisno povezani v glavah širokih množic.

Napoleon Bonaparte (1769–1821). Foto: EPA
Napoleon Bonaparte (1769–1821). Foto: EPA

Na začetku 19. stoletja so takšne klobuke nosili na način, da so bili njihovi vogali usmerjeni naprej in nazaj. Napoleon pa se je odločil, da jih bo nosil prečno in bo na ta način opaznejši, je povedal direktor cesarskega oddelka dražbene hiše Jean-Christophe Chataignier. In dodal: "Napoloeon je hotel ustvariti določen videz."

Pravzaprav je vojaškemu poveljniku, generalu in politiku lastna karizmatična osebnost pomagala, da se je na čelo Francije zavihtel leta 1799. Leta 1804 se je oklical za prvega cesarja Francije, nato pa zavzel in vladal večjemu delu zahodne in srednje Evrope.