V muzeju Louvre so ob podražitvi vstopnic v prihodnosti napovedali še podaljšanje odpiralnega časa. Foto: Reuters
V muzeju Louvre so ob podražitvi vstopnic v prihodnosti napovedali še podaljšanje odpiralnega časa. Foto: Reuters

V pariškem Louvru, ki velja za najbolj obiskani muzej na svetu, so v sredini januarja ceno vstopnice dvignili s 17 na 22 evrov, kar je bil prvi dvig cene vstopnic v sedmih letih. Tudi v nekaterih drugih muzejih v Parizu so se odločili za podražitev vstopnic: za vstop v muzej Picasso bo treba odšteti en evro več, za vstop v versajsko palačo 1,5 evra več in dva evra več za muzej Rodin. Po poročanju londonskega časopisa The Times so komentatorji zaznali, da so nove cene vstopnic časovno usklajene s pričakovanjem približno 15 milijonov ljudi, ki bodo zaradi olimpijskih iger obiskali Pariz.

Dražji energenti in financiranje različnih projektov
Francoska tiskovna agencija AFP je januarja poročala, da so iz Louvra sporočili, da je bil dvig cene vstopnic sicer nujno potreben zaradi pokritja naraščajočih stroškov v energetiki v letih 2021 in 2022, zaradi česar so se njihovi izdatki za plačilo računov povečali za 88 odstotkov.

Sorodna novica V Louvru načrtujejo nov vhod, da bi razbremenili nekdaj estetsko motečo stekleno piramido

Portal Artnet zdaj sicer navaja, da muzej ne želi javno komentirati razlogov za podražitev vstopnic, a je neimenovani kustos za Alternatives Economiques povedal, da je muzej pod pritiskom financiranja različnih projektov, vključno z gradnjo novega vhoda. Med drugim je namreč Francija zavrnila, da bi muzeju namenila več sredstev iz državnega proračuna.

Oddaljevanje od lokalnih obiskovalcev
"Strinjali smo se s podražitvijo, a nikakor ne v tej meri, sploh v razmerah inflacije. (...) To nas oddaljuje od lokalnega občinstva, čeprav je izziv, kako ga privabiti," je še dejal kustos. Pri Alternatives Economiques so ocenili, da bo odločitev Louvra, da tako rekoč unovči skrajni porast turizma, ki ga s sabo prinašajo olimpijske igre, v njegovo blagajno prinesla dodatnih 44,3 milijona evrov. "Da je Louvre podražil vstopnico za tako astronomski znesek, je sramotno," pa je za The Times dejal profesor s Sorbone Eric Anceau.

Podražila se bo tudi cena vstopnic za versajsko palačo. Foto: Wikipedia
Podražila se bo tudi cena vstopnic za versajsko palačo. Foto: Wikipedia

30 odstotkov obiskovalcev francoskih občinskih muzejev, ki so praviloma brezplačni, prihaja iz nižjega socialnoekonomskega okolja. V primeru veliko dražjih državnih muzejev v Parizu pa kar 70 odstotkov obiska predstavljajo ljudje iz tujine, navaja The Times.

40 odstotkov obiskovalcev Louvre obišče brezplačno
"S takšnim dvigom cen postane obisk muzeja nekaj izjemnega. Vendar muzeja, kot je Louvre, ne vidite v enem obisku. Lokalne obiskovalce je treba spodbujati, da prihajajo redno, za kratek čas, na primer v času kosila," pa je za Alternatives Economiques poudaril neimenovani pariški univerzitetni profesor. V Louvru sicer poudarjajo, da je 40 odstotkov njihovih obiskovalcev upravičenih do brezplačnih vstopnic, med njimi so na primer mlajši od 25 let ter brezposelni, invalidi, učitelji in novinarji.

Skoraj podvojena cena vozovnic za podzemno železnico
Zaradi olimpijskih iger, ki bodo potekale med 26. julijem in 11. avgustom, v Parizu zvišujejo tudi druge cene, predvsem so dražje vozovnice za podzemno železnico, katerih cena se bo med olimpijskimi igrami julija in avgusta skoraj podvojila. Mimogrede, za najdražje vstopnice za olimpijska atletska tekmovanja, ki bodo na stadionu Stade de France, bo treba odšteti 990 evrov.