Foto: Ministrstvo za kulturo/Katja Kodba/STA
Foto: Ministrstvo za kulturo/Katja Kodba/STA

Razstava na gradu ponuja vpogled v biotsko raznovrstnost območja ob reki Dravi, prenovljena je viteška dvorana, kjer bodo lahko izvajali koncerte, srečanja, prireditve in poroke. Različne dogodke bodo lahko izvajali tudi na zunanjih grajskih dvoriščih. Predvsem ob koncih tedna pa bodo odprti tudi za klasične in tematske oglede gradu.

Grad Borl, ki stoji na strmem skalnem pomolu nad starodavnim prehodom čez reko Dravo, je od države nedavno v upravljanje prevzela občina Cirkulane oziroma posebej za to ustanovljeni zavod Belana. V zavodu obljubljajo, da bo zelo pestro – med drugim pripravljajo dan odprtih vrat in pohod prijateljstva v sodelovanju z Osnovno šolo Cirkulane-Zavrč.

Foto: Ministrstvo za kulturo/Katja Kodba/STA
Foto: Ministrstvo za kulturo/Katja Kodba/STA

Po besedah v. d. direktorja zavoda Belana Monike Klinc bodo obiskovalcem ponudili bogat program s tematskimi turističnimi vodenji za vse generacije in ustvarjalnimi delavnicami za otroke. Z njimi bosta tudi grof Jurij Friderik in grofica Marija Barbara Sauer z lokalnimi ponudniki in njihovo ponudbo na stojnicah.

Spomini na čas, ko je bilo tu letovišče z bazenom
V viteški dvorani bosta predstavitev vizije projekta Destinacija Štajerska ter podelitev licenc za turistične vodnike Haloz, popoldne pa bodo sklenili z vinsko degustacijo okoliških vinarjev. Na novo bodo začeli projekt Skrinjica spominov Borl, v tem pa zbirali zapise spominov pričevanja o bogati zgodovini 20. stoletja, ko je v gradu delovalo letovišče z bazenom.

Delna prenova gradu je stala dobra dva milijona evrov, s čimer je ministrstvu za kulturo uspelo končati prenovo približno tretjine grajskega poslopja. Kot je ob nedavnem podpisu pogodbe za predajo gradu v upravljanje občini dejala ministrica za kulturo Asta Vrečko, gre za prvi zastavljeni korak pri prenovi tega pomembnega spomenika državnega pomena.

Spoznavanje kulturne in naravne dediščine
Pri prenovi sta ob ministrstvu sodelovala še Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Zavod RS za varstvo narave. Grad Borl namreč ni le za pomemben objekt kulturne dediščine, ampak ima pomembno vlogo tudi nova interpretativno-informacijska razstava v gradu o biotski raznovrstnosti območja ob reki Dravi, ki so jo pripravili v sklopu projekta Natura 2000. Po zaslugi razstave so lahko za prenovo 1,6 milijona evrov počrpali iz evropskih kohezijskih virov.

Foto: Ministrstvo za kulturo/Katja Kodba/STA
Foto: Ministrstvo za kulturo/Katja Kodba/STA

Začetki gradu segajo v 12. ali 13. stoletje. Po vojni je bil podržavljen. Leta 1952 so ga obnovili in v njem začeli gostinsko dejavnost, ki je leta 1972 z večjo preureditvijo prerasla v sodoben hotel. Oboje so po letu 1980 zaprli, nato pa so v gradu potekale občasne prireditve.

Vrata odpira prenovljeni grad Borl
Grad Borl