Niti cerkveni vrh niti Kremelj selitve ikone uradno še nista komentirala. Foto: Reuters
Niti cerkveni vrh niti Kremelj selitve ikone uradno še nista komentirala. Foto: Reuters
Rubljov je najslavnejši ruski srednjeveški slikar; slikal je predvsem poduhovljene nabožne ikone in freske predvsem ruskih mučencev in svetnikov. Foto: Wikipedia
Rubljov je najslavnejši ruski srednjeveški slikar; slikal je predvsem poduhovljene nabožne ikone in freske predvsem ruskih mučencev in svetnikov. Foto: Wikipedia

Ikona Sveta Trojica je najslavnejše delo velikega srednjeveškega mojstra Andreja Rubljova, ki je v Moskvi živel in ustvarjal na prehodu s 14. na 15. stoletje. Predsednik Putin, ki se sklicuje na pomen ikone za vernike, je prejšnji mesec sklenil, da bodo artefakt iz moskovske Tretjakovske galerije za eno leto preselili v rusko ortodoksno cerkev v prestolnici.

Jutri, na praznik Svete Trojice, bo umetnina iz 15. stoletja zasedla svoje novo mesto v Cerkvi Kristusa Odrešenika, verskem hramu, ki so ga v Stalinovi dobi zravnali s tlemi, po padcu Sovjetske zveze pa na novo zgradili.

Utrjevanje vezi med državo in Cerkvijo
Umetnostni zgodovinarji opozarjajo, da selitev najslavnejše ruske ikone, ki upodablja hrast, pod katerim so angeli v 1. Mojzesovi knjigi obiskali Abrahama, nazorno kaže, kako zelo sta politika in vera prepleteni v času vojne.

"Za Putina je pomembno, da v tej vojni Cerkev obdrži na svoji strani, da pokaže, kako zelo spoštuje Cerkev," komentira teologinja in religiologinja Regina Elsner iz berlinskega Centra za vzhodnoevropske in mednarodne študije. "Putin mora pokazati, da vojna ni njegov osebni vojaški podvig, češ da obstaja višje, metafizično poslanstvo, ki ga mora izpolniti."

Ruska propaganda se je v zadnjem letu pogosto opirala na krščanski simbolizem boja proti hudiču oz. Antikristu, da bi okrepila podporo za vojno, ki se vleče že veliko dlje, kot so v Kremlju sprva pričakovali. Putin vojno definira kot "bitko za preživetje Rusije"; Zahod bi rad pomagal pri zmagi Ukrajine, a na način, da Rusija pri tem ne bi bila uničena. Ukrajina pa se zavzema za izgon slehernega ruskega vojaka s svojega ozemlja.

Po enoletni rezidenci v Cerkvi Kristusa Odrešenika bodo ikono preselili v Trojiško lavro sv. Sergija, enega najpomembnejših duhovnih centrov Ruske pravoslavne cerkve, ki stoji nedaleč od Moskve. Ikono so tja že lani posodili za verska praznovanja.

V Cerkvi so že zagotovili, da bo v moskovski katedrali poskrbljeno za primerne razmere in da bodo umetnino nadzorovali tudi strokovnjaki iz Tretjakovske galerije. A obenem je treba povedati, da je bil prejšnji mesec odpuščen vodja strokovnega odbora Moskovskega patriarhata za cerkveno umetnost, arhitekturo in restavratostvo – in sicer
V Cerkvi so že zagotovili, da bo v moskovski katedrali poskrbljeno za primerne razmere in da bodo umetnino nadzorovali tudi strokovnjaki iz Tretjakovske galerije. A obenem je treba povedati, da je bil prejšnji mesec odpuščen vodja strokovnega odbora Moskovskega patriarhata za cerkveno umetnost, arhitekturo in restavratostvo – in sicer "v povezavi z njegovo obstrukcijo selitve ikone v katedralo". Foto: Reuters

Le dobro stoletje po tem, ko so v oktobrski revoluciji leta 1917 oblast v Rusiji prevzeli boljševiki, si verniki "niso upali niti sanjati, da bodo svojo ikono dobili nazaj", kot se je izrazil patriarh Kiril, ki je na čelu Ruske pravoslavne cerkve od leta 2009 in velja za odločnega podpornika Putinove politike. Vojno je javno v preteklosti opisal kot "metafizično bitko Rusije proti zlu in proti dekadentnemu Zahodu, ki jo skuša uničiti".

"Mona Liza ruske umetnosti"
Stroko pa poleg povečanega vpliva Cerkve skrbi predvsem to, da bi se krhka ikona med vsemi temi selitvami lahko poškodovala. Umetnostna zgodovinarka Ksenja Korobejnikova je za tiskovno agencijo Reuters pojasnila, da ima ikona Sveta Trojica za Rusijo približno tako velik pomen kot da Vincijeva Mona Liza za evropsko kulturo. Skrbi jo, da umetnine morda ne bodo hranili v enako dobrih pogojih kot doslej – v Tretjakovski galeriji so se ji namreč posvečali strokovnjaki za "intenzivno nego".

Bi Cerkvi sploh lahko odrekli njeno zahtevo?
Ob tem je pripomnila, da so se skozi vso zgodovino ruski voditelji v napetih situacijah vedno obračali po pomoč k ikonam. "Morda smo zdaj priča nečemu podobnemu. Cerkev ima zdaj popolnoma novo stopnjo moči. Če nekaj zahtevajo, jih državno vodstvo verjetno ne more zavrniti."

Metropolit Tihon, patriarh Kiril in predsednik Putin na ogledu Tretjakovske galerije, ki ga vodi njena direktorica Zelfira Tregulova. Foto: EPA
Metropolit Tihon, patriarh Kiril in predsednik Putin na ogledu Tretjakovske galerije, ki ga vodi njena direktorica Zelfira Tregulova. Foto: EPA

V Cerkvi so že zagotovili, da bo v moskovski katedrali poskrbljeno za primerne pogoje in da bodo umetnino nadzorovali tudi strokovnjaki iz Tretjakovske galerije. A obenem je treba povedati, da je bil prejšnji mesec odpuščen vodja strokovnega odbora Moskovskega patriarhata za cerkveno umetnost, arhitekturo in restavratostvo – in sicer "v povezavi z njegovo obstrukcijo selitve ikone v katedralo".

"Za ikono je edini primeren prostor galerija"
Ruska umetnostnozgodovinska stroka selitvi ikone nasprotuje: umetnina je naslikana na les, opozarjajo, zato se je ne da zares varno seliti na daljših razdaljah – stopnjo vlage v zraku in temperaturo je namreč treba ves čas nadzorovati. "Umetnin ruske umetnosti ikon ne bi smeli izpostavljati nepotrebnim tveganjem," so v odprtem pismu ministrici za kulturo zapisali člani kulturnega sveta Ruske akademije znanosti. "Edini primeren prostor za Trojico Andreja Rubljova so dvorane Tretjakovske galerije, kar potrjuje tudi skoraj stoletna praksa."