Foto: EPA
Foto: EPA

Višje sodišče v Amsterdamu je v torek odločilo, da mora nizozemski muzej približno 2000 let staro skitsko zlato vrniti Ukrajini in ne polotoku Krimu. S tem je potrdilo sodbo nižjega sodišča iz leta 2016.

Rusija je do odločitve kritična in napoveduje vložitev pritožbe na odločitev sodišča.

Sorodna novica Nizozemsko sodišče je odločilo: zgodovinske dragocenosti s Krima se morajo vrniti Ukrajini

Vodja ruskega preiskovalnega odbora Aleksander Bastrikin je preiskovalce pozval, naj sodelujejo z ruskim zunanjim ministrstvom in temeljito preučijo primer.

"Nizozemska se je odločila, da bo ugodila političnim razmeram," je sporočil ruski preiskovalni odbor in dodal, da je bila zbirka že desetletja shranjena v krimskih muzejih.

Krimska ministrica za kulturo Arine Novoselska tako meni, da je sklep sodišča "v nasprotju z vsemi obstoječimi normami mednarodnega prava na področju muzejske zadeve in varstva kulturne dediščine".

Zelenski zadovoljen z odločitvijo sodišča

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po drugi strani na Twitterju izrazil hvaležnost sodišču za pošteno odločitev in dodal: "Vedno znova pridobimo, kar je naše. Po 'skitskem zlatu' bomo vrnili Krim."

Muzej v Amsterdamu ni vedel, komu umetnine vrniti

Štirje muzeji s polotoka Krim so malo pred rusko priključitvijo polotoka leta 2014 amsterdamskemu muzeju Allard Pierson posodili zgodovinsko zbirko z naslovom Krim: Zlato in skrivnosti iz Črnega morja.

Foto: EPA
Foto: EPA

Kmalu po priključitvi polotoka Rusiji so od nizozemskega muzeja zahtevali, da jim dragocene umetnine vrne. Ta predmetov ni vrnil, saj ni vedel, kdo je zdaj zakoniti lastnik.

Nizozemsko nižje sodišče je nato leta 2016 razsodilo, da morajo iti dragoceni predmeti v roke Ukrajini, državi njihovega izvora in kulturne dediščine. Krimski muzeji so se takrat na odločitev pritožili, v torek pa je višje sodišče potrdilo sodbo.

Med predmeti v zbirki so skitska čelada, broške in drug nakit, meč in pozlačena nožnica ter lakirane škatle iz časov kitajske dinastije Han, ki so na Krim pripotovale po svilni poti. Skiti so bili nomadsko indoevropsko ljudstvo, ki se je naselilo na črnomorski obali današnje južne Rusije v 6. stoletju pred našim štetjem.