Program muzeja v Humboldtovem forumu se bo osredotočil na kulture sveta, antropologijo in etnologijo. Foto: EPA
Program muzeja v Humboldtovem forumu se bo osredotočil na kulture sveta, antropologijo in etnologijo. Foto: EPA

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi se stroški povečali za 33 milijonov evrov. Projekt, ki je skoraj dokončan, bo tako po novem stal 677 milijonov evrov, je sporočila fundacija, ki stoji za projektom.

Epidemija privedla do zmanjšanja zmogljivosti
Kot enega izmed razlogov za povečanje stroškov Fundacija Humboldtov forum navaja pandemijo covida-19. Po besedah predstavnika fundacije za stike z javnostmi je kriza privedla do zmanjšanja zmogljivosti in motenj na številnih področjih, tudi na področju delovne sile in logistike.

Foto: EPA
Foto: EPA

Humboldtov forum stoji na znameniti aveniji Unter den Linden na lokaciji nekdanje mestne palače, ki je bila poškodovana v bombnih napadih med drugo svetovno vojno.

Gradijo ga po načrtih italijanskega arhitekta Franca Stelle, ki je združil historično arhitekturo s sodobno. Pročelje tako povzema oblike izvirne stavbe, ki so jo začeli graditi že v 15. stoletju, večji del pa nato postavili v zgodnjem 18. stoletju.

Odprt bo od začetka aprila
Odprtje je načrtovano za 17. december, pravijo v fundaciji. Deli kompleksa naj bi bili za javnost sprva odprti štiri dni v tednu. Humboldtov forum bo javnosti v celoti dostopen od začetka aprila.

Foto: EPA
Foto: EPA

Program muzeja v Humboldtovem forumu se bo osredotočil na kulture sveta, antropologijo in etnologijo.

Stavbo na 40.000 kvadratnih metrih bodo uporabljali Pruska fundacija za kulturo dediščino, dva njena muzeja, zvezna dežela Berlin in Humboldtova univerza. V muzeju napovedujejo razstave iz Azije, Afrike, obeh Amerik in Oceanije, na ogled pa bodo postavili tudi predmete, ki se nanašajo na zgodovino Berlina.