Osrednjo razstavo z naslovom Ljudska umetnost med domom in svetom načrtujejo konec septembra, že aprila pa bodo postavili razstavo o življenju in delu Branislave Sušnik v Paragvaju. Načrtujejo pa tudi več priložnostnih razstav.

Foto: SEM/Blaž Verbič
Foto: SEM/Blaž Verbič

Razstavni mednarodni in medinstitucionalni projekt La Doctora: Življenje in delo dr. Branislave Sušnik v Paragvaju bo posvečen slovenski znanstvenici, ki je življenje posvetila raziskovanju in dokumentiranju staroselskih ljudstev Paragvaja. Postavitev bo obravnavala svetovne dosežke Branislave Sušnik, ob tem pa bo obravnavala vprašanja o manj znanih in oddaljenih ljudstvih, ki se jim je posvečala ta znanstvenica.

La Doctora. Branislava Sušnik (1920-1996): življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju: refleksije razstave v nastajanju, je publikacija, ki jo je SEM izdal lani ob stoletnici rojstva dr. Branislave Sušnik (1920-1996). Foto: SEM
La Doctora. Branislava Sušnik (1920-1996): življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju: refleksije razstave v nastajanju, je publikacija, ki jo je SEM izdal lani ob stoletnici rojstva dr. Branislave Sušnik (1920-1996). Foto: SEM

Simbolna govorica ljudske umetnosti
Na osrednji razstavi Ljudska umetnost med domom in svetom bo na ogled SEM-ova zbirka predmetov ljudske umetnosti, ki bo sopostavljena z likovno zbirko sodobne t. i. folk art, ki so jo ustvarili državljani globalne države NSK v času. S postavitvijo bo tako obravnavana simbolna govorica ljudske likovne umetnosti kot eno od področij izražanja narodne oziroma nacionalne identifikacije.

SEM na ta način med drugim udejanja svojo družbeno vlogo interpretatorja različnih vidikov dediščine tako v nacionalnem kot tudi svetovnem kontekstu. Z razmislekom o vlogi likovne govorice za potrebe izražanja in identifikacije naroda oz. nacije se ta razstava pridružuje zaznamovanju osamosvojitve Slovenije kot tudi predsedovanju Slovenije EU-ju v drugi polovici tega leta 2021.

Vse leto tudi več priložnostnih razstav
Napovedanih je tudi nekaj priložnostnih razstav. Junija bo na ogled razstava Vtisi po 30 letih - Spomini Slovenk in Slovencev v izseljenstvu na priznanje samostojne Slovenije, ki bo prek intervjujev obudila in dokumentirala spomine na čas osamosvajanja Slovenije med Slovenci v izseljenstvu na različnih koncih sveta.

Sorodna novica "Shrani naj vse spomine na usodo dežele in na zasluge njenih prebivalcev"

Oktobra pripravljajo priložnostno razstavo z izborom najstarejših etnografskih predmetov in dokumentov, ki jih hrani. SEM se s postavitvijo pridružuje zaznamovanju 200. obletnice ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko, iz katerega so 102 leti pozneje izločili etnografske zbirke zaradi ustanovitve samostojnega Kraljevega etnografskega muzeja v letu 1923.

Sorodna novica Slovenija bo nosila naziv Evropska gastronomska regija

Penine, poprtniki, lect in mali kruhki
SEM bo pripravil cikel manjših razstav v znamenju naziva Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021. Februarja bo še na ogled razstava Slovenske penine, ki jo pripravljajo v sodelovanju Biotehniškim izobraževalnim centrom, za jesen pa sta načrtovani razstava Kulinarične zgodbe SEM – Miza od prehranjevanja do mnogoterih sporočil ter razstava poprtnikov, lecta in malih kruhkov.

Tudi nesnovna kulturna dediščina
Muzej bo okviru programa nacionalnega Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine pripravil še dve manjši razstavi, in sicer februarja postavitev Pustni orači Okič: Z oranjem do dobre letine, ob veliki noči pa bodo predstavili Škofjeloški pasijon ob njegovi 300. obletnici kot enoto nesnovne kulturne dediščine, ki je vpisana na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, so še sporočili iz SEM-a.

Kitajski restavratorji v gosteh
Leto 2021 prinaša tudi več sodelovanj v mednarodnih projektih z institucijami po Evropi in svetu. Predvidoma bo med drugim spomladi z izbranimi predmeti iz svoje afriške zbirke sodeloval na mednarodni razstavi v Avstriji. Napovedano je tudi gostovanje kitajskih restavratorjev iz pekinškega Muzeja cesarskih palač, ki se bodo v Sloveniji mudili zaradi restavriranja okrasne kitajske stene, ki je del Skuškove zbirke SEM-a.