Kos marmorja, ki ga je Američanka vrnila po pošti, izvira iz kamnoloma v današnji Turčiji, ni pa znano, kje v antičnem Rimu je bil uporabljen pri gradnji. Foto: EPA
Kos marmorja, ki ga je Američanka vrnila po pošti, izvira iz kamnoloma v današnji Turčiji, ni pa znano, kje v antičnem Rimu je bil uporabljen pri gradnji. Foto: EPA

V pošiljki je bilo poleg artefakta še pismo pošiljateljice, Američanke Jess, ki prosi za odpuščanje, ker je bila "taka ameriška kretenka". Priznava, da je "vzela nekaj, kar ji ni pripadalo", in da zdaj ukradeni predmet vrača.

"Grozno se počutim, saj sem ne samo ukradla predmet z mesta, kamor je spadal, ampak nanj tudi pisala. To je bila zelo huda napaka in šele zdaj, ko sem odrasla, razumem, kako brezobzirno in odvratno je bilo to od mene." Ljubezensko sporočilce je že sama poskušala izbrisati, piše, a brez uspeha.

Natančen izvor neznan
Strokovnjaki Narodnega rimskega muzeja še niso ugotovili, od kod je bil kos marmorja ukraden – čisto mogoče pa je, da je bil del Rimskega foruma, političnega srca rimskega imperija, ki je danes preurejen v muzej na prostem.

Direktor muzeja Stéphane Verger je za časopis Il Messaggero povedal, da je pošiljka prišla iz Atlante v zvezni državi Georgii. "Iz njenega tona sklepamo, da gre za mlado žensko. Najverjetneje je leta 2017 potovala v Rim in ukradla antični kamen, da bi ga podarila svojemu fantu. Njeno pismo je name naredilo vtis prav zato, ker je tako mlada – dojela je, da je naredila napako."

Sorodna novica Turistka po 15 letih Pompejem vrnila ukradene artefakte zaradi "prekletstva"

Strah pred prekletstvom?
Pojav turista, ki se pokesa za skrunjenje kulturne dediščine, ni tako zelo redek pojav. Pred dobrim mesecem je neka Kanadčanka po pošti vrnila delce artefaktov , ki jih je pred 15 leti ukradla iz Pompejev. Ker je od takrat že dvakrat zbolela za rakom in zašla v finančne težave, je prepričana, da so bili artefakti "zakleti". Koščke antične amfore, dva delca mozaika in delček antične keramike – ukradene trofeje z njenega potovanja v južno Italijo leta 2005 – je Nicole zato zapakirala in jih poslala eni od potovalnih agencij v Pompejih.

Verger sluti, da je Jess navdahnila prav Nicolina zgodba, ki so jo povzeli mediji po vsem svetu. "Kdo bi vedel. Morda je slišala za žensko iz Kanade. V letu 2020, ko smo na udaru koronavirusa, so ljudje prisiljeni razmišljati o sebi, morda se jim je oglasila vest. Dejstvo, da je predmet vrnila, pa čeprav tri leta po kraji, je pomembna simbolična gesta."