Na enem od treh partenonskih fragmentov, ki se bodo vrnili v Atene, je upodobljena mladeničeva glava. Foto: AP
Na enem od treh partenonskih fragmentov, ki se bodo vrnili v Atene, je upodobljena mladeničeva glava. Foto: AP

Papež Frančišek je že decembra lani odločil, da bodo dragocene fragmente podarili nadškofu Aten in vse Grčije Hieronimu II., ki je tudi primas Avtokefalne Pravoslavne cerkve Grčije. Fragmenti partenonskih kipov so bili v Vatikanskih muzejih od 19. stoletja.

Vodja vatikanske državne uprave, kardinal Fernando Vergez, je sporazum o izvedbi "donacije" podpisal z grško ministrico za kulturo Lino Mendoni in predstavnikom Hieronima II. Sporazum so podpisali danes med zasebno slovesnostjo v Vatikanskih muzejih, so po poročanju Associated Pressa (AP) sporočili iz Vatikana. Glede na napoved bodo partenonski fragmenti v mesto svojega izvora prispeli še v tem mesecu, 24. marca pa je že načrtovana slovesnost za njihov prevzem.

Sorodna novica Grški premier je razblinil upanje na hitro vrnitev partenonskih kipov

Neslavni grof Elgin in njegova zbirka
Vrnitev ostankov Partenona je že dalj časa tema razprav ali celo spora med Atenami in drugimi državami sveta, pri čemer je najtežavnejše razmerje z Veliko Britanijo. Obsežna zbirka partenonskih skulptur je vse od leta 1816 osrednji del Britanska muzeja. Britanske oblasti že najmanj od leta 1941 zavračajo vrnitev dragocenih kipov Grčiji.

Partenonske kipe oziroma njihove fragmente so leta 1801 iz arhitektur atenske Akropole – nekaj pa tudi iz Erehtejona, Propilej, templja Atene Nike in drugih krajev – odstranili po naročilu diplomata Thomasa Brucea, sedmega grofa Elgina. Temu britanskemu diplomatu je namreč od otomanske oblasti, pod katero je tedaj spadala Grčija, uspelo dobiti dovoljenje za prisvojitev dragocenih marmornih stvaritev.

Elginovo zbirko zaradi negativnega slovesa grofa Elgina v Britanskem muzeju raje imenujejo partenonski kipi. Foto: EPA
Elginovo zbirko zaradi negativnega slovesa grofa Elgina v Britanskem muzeju raje imenujejo partenonski kipi. Foto: EPA

Po trditvah grške strani naj bi bili kipi nezakonito odžagani s celote, s čimer je grof Elgin presegel pogoje vprašljivega dovoljenja, ki so ga izdale turške oblasti, medtem ko je bila Grčija del otomanskega cesarstva. Britanski muzej sicer zavrača to grško stališče do načina pridobitve marmornih dragocenosti.

Vrnitev Artemidinega stopala na grška tla
Lani poleti se je pomemben delček friza s Partenona, ki ga je imel v izposoji muzej na Siciliji, za stalno vrnil v Atene. Stopalo grške boginje lova Artemide tako zdaj hranijo v muzeju Akropole. Vrnitev partenonskih fragmentov, v katero so privolili Vatikanski muzeji oziroma Vatikan, pa je tako še en v vrsti primerov privolitve zahodnih ustanov v restitucijo dediščine druge države, še piše AP.