Obnovitvena dela na rimskem Koloseju. Foto: Reuters
Obnovitvena dela na rimskem Koloseju. Foto: Reuters

Z italijanskega ministrstva za kulturo so sporočili, da bo približno 186,3 milijona evrov namenjenih 38 načrtovanim projektom po vsej državi, skoraj 12,8 milijona evrov pa bo namenjenih nakupu nepremičnin, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kolosej, bazilika sv. Marka, arhivi, muzeji ...
Med kulturnimi znamenitostmi, ki bodo deležne prenove, sta tudi Kolosej v Rimu in bazilika svetega Marka v Benetkah, sredstva bodo namenili tudi arhivom in muzejem. Po navedbah ministrstva najdražji projekt predstavljajo načrtovana dela v Kraljevi palači v Neaplju, ki bodo glede na napovedi stala kar 23 milijonov evrov.

Trg in bazilika svetega Marka v Benetkah. Foto: Reuters
Trg in bazilika svetega Marka v Benetkah. Foto: Reuters

Z načrtovanimi prenovami naj bi zagotovili konkurenčnost Italije in okrepili ponudbo kulturnega turizma v državi. "Oživljanje in krepitev kulturne dediščine je ena od temeljnih osi, na katerih temelji gospodarska in družbena rast države," je besede italijanskega ministra za kulturo navedel DPA.

Detajl Caravaggieve poslikave v vili iz poznega 16. stoletja. Foto: AP
Detajl Caravaggieve poslikave v vili iz poznega 16. stoletja. Foto: AP

Prevelik zalogaj za državo
Sicer je pred slabim mesecem dni šla na dražbo rimska vila s Caravaggievo stropno poslikavo. Nasprotniki prodaje so od italijanske države zahtevali, da vilo odkupi, saj je po njihovem mnenju treba umetniške zaklade zaščititi in omogočiti javni ogled.

Podpisniki peticije so pozivali vlado, naj izkoristi predkupno pravico in odkupi vilo s Caravaggievim delom. A država morda finančno ne zmore nakupa – ocenjena vrednost vile (471 milijonov evrov) predstavlja četrtino letnega proračuna italijanskega ministrstva za kulturo.