Foto: Reuters
Foto: Reuters

Angležu zaradi vandalizma grozi zaporna kazen do pet let in najmanj 15.000 evrov kazni. Policija je za incident izvedela prek posnetka, ki je zakrožil po družbenih omrežjih in sprožil val ogorčenja. Turista so identificirali na podlagi fotografij, vendar njegovega imena niso navedli.

Sorodna novica Razburjenje v Italiji, ker je turist v steno Koloseja vklesal ime svojega dekleta

"Hvaležen sem karabinjerjem, da so hitro identificirali domnevnega storilca neciviliziranega in absurdnega dejanja v Koloseju," je v odzivu dejal italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano in izrazil upanje, da bo pravici zadoščeno. Če bo zadeva prišla na sodišče, bo ministrstvo za kulturo civilni tožnik.

Nedostojno in znak velike nesramnosti
Sangiuliano je že na začetku tedna obsodil dejanje turista. Kot je zapisal v tvitu, je "nedostojno in znak velike nesramnosti, da turist oskruni enega najbolj znanih krajev na svetu, zgodovinsko dediščino".

Po poročanju britanskih medijev naj bi par živel v Bristolu. Domnevajo, da sta Italijo medtem že zapustila. Dejanje – v steno Koloseja naj bi vpisal Ivan+Haley 23 – so sicer obsodili številni tako v Italiji kot po svetu.

Kolosej, znan tudi kot Flavijski amfiteater, je začel graditi rimski cesar Vespazijan med letoma 70 in 72. Leta 80 ga je dokončal Tit, prav tako pripadnik flavijske dinastije, zaradi česar je poznan tudi kot Flavijski amfiteater. Ena najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Rimu in eden največjih dosežkov antične rimske arhitekture je zaščiten kot Unescova svetovna dediščina.