Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je sporočila, da je pripravljena zagotoviti pomoč.

Na prizadetih območjih reševalci bijejo bitko s časom, pri čemer iskalne in reševalne akcije ovira slabo vreme. Foto: EPA
Na prizadetih območjih reševalci bijejo bitko s časom, pri čemer iskalne in reševalne akcije ovira slabo vreme. Foto: EPA

"Naša organizacija bo zagotovila pomoč v okviru svojega mandata," je napovedala Audrey Azoulay, Unescova generalna direktorica. Navajajo še, da je organizacija skupaj s partnerji že opravila prvo preiskavo škode potresa, ki je tla stresel v ponedeljek pred zoro blizu Gaziantepa v jugovzhodni Turčiji na globini približno osemnajst kilometrov.

Sorodna novica Žrtev katastrofalnega potresa že več kot 7200, pomoč prihaja iz 70 držav

Unesco je sporočil, da ga "še posebej skrbi" stari del mesta Alep, ki je od leta 2013 na seznamu ogrožene svetovne dediščine. Tja so ga uvrstili zaradi državljanske vojne, ki divja v Siriji. "V citadeli je nastala precejšnja škoda. Zahodni stolp starega mestnega obzidja se je zrušil. Oslabljenih je tudi več zgradb, ki so del bazarjev," so sporočili.

Alep je bil pred vojno trgovsko središče Sirije in je veljal za eno najdlje neprekinjeno naseljenih mest na svetu, ki se je ponašalo s tržnicami, mošejami, karavanseraji in javnimi kopališči. Brutalno vojno obleganje med silami sirskega režima in uporniki je podobo mesta povsem spremenilo. Sirski direktorat za starine je prav tako že izrazil zaskrbljenost zaradi škode in sporočil, da so se v Alepu porušili deli severnega obrambnega obzidja.

Za Turčijo je Unesco sporočil, da ga žalosti "propad več stavb" na območju trdnjave Diyarbakir in sosednjih vrtov Hevsel. Ob tem je poudaril, da je bilo celotno območje pomembno središče v času rimskega, sasanidskega, bizantinskega, islamskega in osmanskega obdobja.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ob tem so v Unescu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodali, da bi lahko škoda nastala tudi na najmanj še treh drugih krajih v bližini središča potresa, ki so na seznamu svetovne dediščine. Razlog naj bi bile vremenske razmere in oddaljenost območij, kar otežuje dostop in pridobivanje informacije.

Ob tem so navedli znamenito neolitsko najdišče Gobekli Tepe v provinci Sanliurfa, kjer so najstarejši znani megaliti na svetu, stari približno 10.000 let, najdišče Nemrut Dag, ki je ena od znamenitosti Turčije zaradi velikanskih kipov, ki so del starodavne kraljeve grobnice visoko na gori, in neohetitsko arheološko najdišče Arslantepe zunaj mesta Malatya, ki ga je potres prav tako močno prizadel.

"Unesco mobilizira svoje strokovnjake, da bi sestavil natančen popis škode z namenom hitre zaščite in stabilizacije teh območij," so še sporočili v Parizu.