Obnovitvena dela na pariški katedrali Notre-Dame. Foto: EPA
Obnovitvena dela na pariški katedrali Notre-Dame. Foto: EPA

Nekaj manj kot dve leti po tem, ko so ognjeni zublji zajeli ta gotski dragulj, je nastopil čas za izbiro izklesanih kamnov, ki bodo nadomestili številne poškodovane v požaru.

Sorodna novica Notre-Dame lahko počaka: obnova ustavljena zaradi novega koronavirusa

Potreba po "znatnih količinah"
Zato je bil nedavno podpisan sporazum med javno ustanovo, pristojno za obnovo katedrale, in Uradom za geološke in rudarske raziskave (Bureau de Recherches Géologiques et MinièresBRGM), javnim organom, ki deluje kot nacionalna geološka služba, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kamne, ki morajo biti "estetsko in fizično združljivi" z arhitekturno celoto, je treba najti "v znatnih količinah", za kar so predvidene geološke preiskave v kamnolomih in laboratorijske preiskave vzorcev, so v sredo zapisali v izjavi za javnost.

Uničujoč požar je katedralo zajel 15. aprila 2019. Foto: EPA
Uničujoč požar je katedralo zajel 15. aprila 2019. Foto: EPA

Material, pridobljen v lokalnih kamnolomih
Katedralo so začeli graditi leta 1160 in jo v glavnem dokončali do leta 1260, vendar je v stoletja doživela več sprememb. Izvorni gradbeni kamni so bili torej pridobljeni v 12. in 13. stoletju, in sicer kar iz pariških tal, natančneje iz apnenčaste kamnine iz geološke plasti, ki je nastala pred 41 do 48 milijoni let. Takšna nahajališča niso nič redkega v pariški kotlini in jih še danes v desetih kamnolomih izkoriščajo za oskrbo s kamenjem.

Sorodna novica Začetek najbolj tveganega dela obnove katedrale Notre-Dame

Tamkajšnji apnenci je rezultat zapletenega procesa sedimentacije. Za potrebe obnove Notre-Dame nameravajo v okviru programa, ki naj bi se sklenil sredi leta 2021, proučiti njihove značilnosti. Najprej se bodo posvetili delujočim kamnolomom, po potrebi pa se bodo ozrli tudi za še neizkoriščenimi nahajališči. Novembra lani je francoska vlada predstavila odlok, ki olajša vnovično odprtje ali povečanje števila novih kamnolomov, kjer je to potrebno.

Z letom 2021 se na Notre-Dame začenja obnovitvena faza, ki se mora glede na načrt skleniti aprila 2024. Natančno poznavanje materialov, uporabljenih v srednjem veku – lesa, kamnov itd. – je bistvenega pomena za zagotovitev rekonstrukcije, ki bo katedrali kar najpristneje povrnila njeno veličino, še navaja AFP.