Foto: EPA
Foto: EPA

V dolini Hula, ki je še danes priljubljena točka za opazovanje ptic, so na lokaciji arheoloških izkopavanj naleteli na sedmerico drobcenih krilnih kosti. Raziskovalci so kmalu ugotovili, da so v kosti izvrtane majhne luknjice za namestitev prstov in ustnik, poroča Reuters.

Raziskovalna skupina je nato izdelala replike teh krhkih izvirnikov, s pomočjo katerih so ugotovili, da je z njimi dejansko mogoče proizvajati visoke zvoke, ki spominjajo na oglašanje ptic roparic. Ena od teorij tako pravi, da so se piščali uporabljale za privabljanje ptic ujed – kakršni sta skobec in postovka – za prestraševanje vodnih ptic, ki so jih posledično lažje ujeli.

Raziskovalci z več ustanov, med drugim s Hebrejske univerze v Jeruzalemu in Izraelske uprave za starine, so ugotovitve objavili v reviji Nature Scientific Report. Kot je mogoče prebrati, skozi dolino Hula vsakoletno potuje več kot 500 milijonov ptic, ki se selijo med Evropo in Afriko, zaradi česar gre za priljubljeno destinacijo za opazovalce ptic.

Gali Beiner, konservatorka nacionalnih naravoslovnih zbirk na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu, z eno od piščali. Foto: EPA
Gali Beiner, konservatorka nacionalnih naravoslovnih zbirk na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu, z eno od piščali. Foto: EPA

Nekatere kosti, iz katerih so izdelane piščali, so pripadale črni liski, nekatere pa kreheljcu. Našli so jih na območju Eynan oziroma Ain Mallaha po arabsko, ki ga povezujejo z lovci-nabiralci iz zadnjega natufijskega obdobja pred 12.000 leti.

Gre za obdobje, ko so se naši predniki začeli naseljevati, gojiti in udomačevati živali, je povedal forenzični antropolog Tal Simmons z univerze Virginia Commonwealth, ki je identificiral vrsto ptic, ki so jim pripadale kosti. Dodal je, da je uporaba piščali za komunikacijo s pticami "resnično utrdila ta prehod v čas, ko se je odnos med ljudmi in živalmi začel spreminjati", še navaja Reuters.