Policija je iz varnostnih razlogov začasno zaprla promet v bližini Parka svobode. Foto: EPA
Policija je iz varnostnih razlogov začasno zaprla promet v bližini Parka svobode. Foto: EPA

Obelisk v središču Rige je po porušenju treščil v bližnji ribnik in po pisanju Associated Pressa (AP) povzročil velik pljusk v Parku zmage. Latvijska medijska hiša je v živo prenašala ta dogodek. Na prizorišču je bilo tudi več opazovalcev, ki so porušenje pospremili z vzkliki in aplavzom, nekateri so bili tudi oviti v latvijske zastave.

Pet zvonikov s tremi peterokrakimi zvezdami na vrhu
Obelisk, sestavljen iz petih zvonikov s tremi peterokrakimi rdečimi zvezdami na vrhu, je stal med dvema skupinama kipov – na eni strani je bila trojica vojakov Rdeče armade, na drugi pa ženska z visoko dvignjenimi rokami, ki je predstavljala Domovino. Spomenik so postavili leta 1985, ko je Latvija še bila del Sovjetske zveze.

Leta 1991 se je Latvija osamosvojila in sčasoma postala članica Nata in Evropske unije, spomenik pa je bil deležen vse glasnejših polemik. Latvijski zunanji minister Edgars Rinkevičs je ob zrušitvi obeliska na Twitterju zapisal, da država s tem, ko je podrla spomenik, "zapira še eno bolečo stran zgodovine in zre v boljšo prihodnost".

Najprej so odstranili kipe, ki so bili del spomenika, temu je sledilo rušenje obeliska. Foto: EPA
Najprej so odstranili kipe, ki so bili del spomenika, temu je sledilo rušenje obeliska. Foto: EPA

Posebni ukrepi ob odstranitvi spomenika
Latvija ima 214 kilometrov meje z Rusijo, v državi pa živi veliko ruskega etničnega prebivalstva. Ob vsakoletnem ruskem dnevu zmage, s katerim zaznamujejo sovjetsko zmago nad Nemčijo v drugi svetovni vojni, so se ljudje zbrali pred tem spomenikom in ob njegovem vznožju polagali cvetje.

Latvijski parlament je maja letos odobril rušenje spomenika osvoboditeljem sovjetske Latvije in Rige pred nemškimi fašističnimi zavojevalci, neuradno znanega kot zgolj spomenik zmage. Odločitev parlamenta je potrdil tudi mestni svet Rige in tako se je 23. avgusta začelo rušenje, najprej z odstranitvijo kipov. Območje so nato zaprli, oblasti pa so izdale prepoved letenja za brezpilotna letala. Policija je v četrtek iz varnostnih razlogov začasno zaprla promet v bližini parka.

"Povračilni ukrep" na beloruski strani
Ruska invazija v Ukrajini, ki se je začela konec februarja, je oblasti v več vzhodnoevropskih državah spodbudila k odstranitvi simbolov iz komunističnega obdobja. Poljska vlada pa je v četrtek sporočila, da se je oblast v sosednji Belorusiji, ki je zaveznica Rusije, odločila z zemljo zravnati spomenik na svojih tleh, kjer so grobovi umrlih med drugo svetovno vojno padlih poljskih vojakov.

Sorodna novica ALUO proti namestitvi spomenikov iz parka Brdo v Park vojaške zgodovine Pivka

Tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva Lukasz Jasina je na Twitterju zapisal, da so pokopališče v Surkontiju v Belorusiji, kjer se je poljski odpor boril s sovjetskimi silami, "opustošile službe režima v Minsku". To se je zgodilo dan po tem, ko je Poljska sporočila, da ruši spomenik sovjetskim vojakom Rdeče armade na svojih tleh, enega od desetin spomenikov, določenih za uničenje.

Replika tanka preseljena v vojni muzej
V preteklem tednu je tudi Estonija v bližini mesta Narva na meji z Rusijo odstranila repliko sovjetskega tanka T-34, ki je stal tam kot spomenik druge svetovne vojne. To so prav tako storili kot del širših prizadevanj za uničenje oziroma umik simbolov iz sovjetskega obdobja. Repliko so nato poslali v vojni muzej severno od prestolnice Talin. Kot še navaja AP, pa je prestavitev spomenika vojaku Rdeče armade iz druge svetovne vojne v Talinu leta 2007 sprožila večdnevne nemire.

Nedavna odstranitev replike sovjetskega tanka T-34, ki je stal na estonskih tleh v bližini meje z Rusijo. Foto: AP
Nedavna odstranitev replike sovjetskega tanka T-34, ki je stal na estonskih tleh v bližini meje z Rusijo. Foto: AP