Z ogljem narisane podobe predstavljajo suhljate figure v boju z divjim merjascem.

Risbe, ki so jih med zadnjimi izkopavanji odkrili v Pompejih. Foto: Parco Archeologico Pompei
Risbe, ki so jih med zadnjimi izkopavanji odkrili v Pompejih. Foto: Parco Archeologico Pompei

Na risbe so naleteli med izkopavanjem v Insuli dei Casti Amanti, ostankih domov v Pompejih, ki so jih 28. maja odprli za javnost. Arheologom so pri proučevanju risb na pomoč priskočili psihologi iz neapeljske univerze Federico II. Kot je za Guardian povedal direktor Arheološkega parka Pompeji Gabriel Zuchtriegel, so strokovnjaki skupaj ugotovili, da so risbe gladiatorjev in lovcev nastale na podlagi videnega in ne po navdihu že obstoječih upodobitev.

"Najverjetneje so bili priča spopadom v amfiteatru in na ta način prišli v stik z ekstremnimi oblikami uprizorjenega nasilja," je dejal.

Z nasiljem prežeti časi
"Izpostavljenost ekstremnim oblikam nasilja, tudi majhnih otrok, starih med pet in sedem let, ni zgolj problem našega časa, prežetega z videoigrami in družbenimi omrežji. Razlika je v tem, da je bilo v antičnih časih prelivanje krvi resnično,"
so v arheološkem parku zapisali ob predstavitvi risb.

Risbe so narisane z ogljem. Foto: Parco Archeologico Pompei
Risbe so narisane z ogljem. Foto: Parco Archeologico Pompei

Našli tudi ostanke moškega in ženske
V sklopu istih izkopavanj so našli tudi ostanke moškega in ženske, ki jih je skupaj s preostalim mestom leta 79 prekril pepel izbruha vulkana Vezuva. Našli so ji pri vhodu t. i. Hiše zaposlenih slikarjev – ostanke nekdanjega bivališča so tako poimenovali, ker so hišo v trenutku izbruhu ravno poslikavali oz. prenavljali. Med zadnjimi najdbami arheološkega parka, ki ga zadnja leta sistematično raziskujejo, ob tem pa nenehno odkrivajo nove najdbe, so tudi mitološki prizori v Casti Amanti s podobo otroka v oblačilu s kapuco. Domnevajo, da gre za upodobitev pokojnega sina lastnika doma.

Sorodna novica Izjemno odkritje v Pompejih: črna jedilnica s prizori trojanske vojne

Aprila so se arheologi in umetnostni zgodovinarji razveselili dobro ohranjenih fresk s prizori iz trojanske vojne, lani pa pekarne, kjer so verjetno sužnji v težkih pogojih mleli žito in pripravljali kruh.