Pogled na notranjost močno poškodovane katedrale v zgodovinskem središču Odese. Foto: EPA
Pogled na notranjost močno poškodovane katedrale v zgodovinskem središču Odese. Foto: EPA

Unesco je že januarja letos med ogrožena območja svetovne dediščine uvrstil tudi zgodovinsko središče Odese. Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres je najostreje obsodil napade na to pristaniško mesto med koncem tedna.

Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay pa je sporočila: "To nezaslišano uničenje pomeni stopnjevanje nasilja nad kulturno dediščino Ukrajine. Odločno obsojam ta napad na kulturo in pozivam Rusko federacijo, naj sprejme smiselne ukrepe za izpolnjevanje svojih obveznosti po mednarodnem pravu, vključno s Haaško konvencijo o varstvu kulturnih dobrin v primeru oboroženega spopada iz leta 1954 in Konvencijo o svetovni dediščini iz leta 1972." Azoulay je sicer Odeso obiskala aprila letos, ob čemer je Unesco sporočil, da bo v mesto poslal terensko misijo z namenom, "da opravi predhodno oceno škode," piše Art Newspaper.

Katedralo Preobrazbe Gospodove celotne straže, kakor se glasi njeno celotno ime, je leta 1808 dokončal italijanski arhitekt Francesco Frappoli. A je bila že leta 1936 porušena pod Stalinovo diktaturo in nato znova zgrajena šele v začetku novega tisočletja. Zdaj pa je ta zgodovinska stavba postala najbolj simbolična arhitekturna žrtev nedavnih bombnih napadov. Ruski pravoslavni škof patriarh Kiril, sicer glasni zagovornik napada na Ukrajino pod Vladimirjem Putinom, je leta 2010 celo posvetil prenovljeno katedralo.

Odeška škofija je objavila dramatične posnetke, nastale takoj po napadu, na katerih so tudi prebivalci Odese, ki so se odpravili tja, da bi rešili ikone in izbezali drobce drugih dragocenosti iz ruševin katedrale.

Prebivalci Odese so se po napadih napotili h katedrali, da bi lastnoročno pomagali rešiti dragocenosti. Foto: EPA
Prebivalci Odese so se po napadih napotili h katedrali, da bi lastnoročno pomagali rešiti dragocenosti. Foto: EPA

Rusko obrambno ministrstvo je zanikalo, da je merilo na katedralo, češ da je šlo zgolj za "vojaško in teroristično infrastrukturo oblasti Kijev". Ob tem so zatrdili, da je bila škoda verjetno posledica zadetka ukrajinske rakete zračne obrambe. Rusija je sprožila povračilne napade, potem ko so ukrajinska brezpilotna letala 17. julija zadela most na polotoku Krim.

Vodja ukrajinskega vojaškega poveljstva okrožja Odesa Jurij Kruk je dejal, da je bil to "največji udar sovražnika po zgodovinskem središču mesta Odesa od začetka vojne". Med drugimi močno poškodovanimi zgradbami v Odesi je tudi Hiša znanstvenikov oziroma Tolstojeva palača iz 19. stoletja, v kateri deluje.

Ukrajinski vojaški guverner Odese Oleh Kiper je na družbenem omrežju Telegram zapisal, da je bilo v zadnjem napadu Rusije poškodovanih 25 arhitekturnih spomenikov. Med stavbami v Odesi, ki so bile poškodovane v zadnjih dneh, so tudi mestni arheološki, pomorski in literarni muzej.