V parku Laščakove vile na Rafutu pri Novi Gorici, ki je predviden tudi kot eno od osrednjih prizorišč Evropske prestolnice kulture 2025, so se začela prenovitvena dela. Foto: MMC RTV SLO/Ivana Zajc
V parku Laščakove vile na Rafutu pri Novi Gorici, ki je predviden tudi kot eno od osrednjih prizorišč Evropske prestolnice kulture 2025, so se začela prenovitvena dela. Foto: MMC RTV SLO/Ivana Zajc

Po več kot desetletju klavrnega propadanja izjemnega kulturnega spomenika – neoislamske Laščákove vile na Rafutu tik ob zahodni mejni črti med obema Goricama – so vendarle začeli obnovitvena dela.

Najprej je na vrsti izjemen botanični park okoli vile z vso infrastrukturo, zatem pa še sama neoislamska stavba. Denar za park je zagotovljen, več kot štiri milijone za vilo pa novogoriška občina še išče.

Sorodna novica Orientalska vila Rafut propada, edini eksotični park v Sloveniji se zarašča

Več kot sto let staro spečo lepotico torej vendarle prebujajo. Leta 1914 jo je v neoislamskem slogu zgradil arhitekt Anton Laščak, od preloma tisočletja pa sameva in propada. Novogoriška občina je skupaj z evropskimi skladi zdaj zbrala poltretji milijon. Najprej za obnovo botaničnega parka.

"Moram priznati: ko smo prišli, je bilo veliko šavja. Potem ko smo velik del tega odstranili, kar se zdaj vidi, pa pridejo do izraza vsa ta mogočna drevesa," pravi konservatorka in arhitektka Katja Kosič iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine v Novi Gorici.

"Bilo je 150 različnih vrst ... Zdaj po tej sečnji bomo lahko ugotovili, koliko je teh vrst ostalo. Mislim, da jih je veliko manj zdaj."

Park obnavljajo pod budnim očesom varuhov kulturne dediščine. Obnovo naj bi končali junija. Bistveno dražja in zahtevnejša pa bo obnova orientalske vile. Novogoriška občina hiti s pripravo projektov.

Mitja Pekeč z Mestne občine Nova Gorica, strokovni sodelavec župana za investicije, pravi:
"Predvsem obod vile, da zaščitimo njeno propadanje – se pravi restavratorska in konservatorska dela, menjava stavbnega pohištva, menjava strehe, ki trenutno zamaka."

Tu je še birokratski zaplet. Vila namreč nima niti uporabnega dovoljenja, saj so pred leti na črno postavili prizidek. "Z novopostavljenimi programi moramo izvesti kompletno rekonstrukcijo objekta in v tem delu je mogoča tudi sprememba namembnosti," pravi Pekeč.

Po prvih ocenah je vrednost obnove več kot štiri milijone evrov. Občina jih nima. Zato išče denar na mednarodnih razpisih. Krepko pa se že mudi, saj naj bi Laščakova vila zaživela že čez dve leti, ko bo Nova Gorica Evropska prestolnica kulture.

Začetek obnove propadajoče vile na Rafutu